the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Alma Hotel proposal / LAN Architecture

Alma Hotel proposal / LAN Architecture

Alma Hotel proposal / LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The hotel project by LAN Architecture rapidly became a small city project, a human settlement in which habitat, commerce, education, politics, and culture are combined. To achieve their objective, they set a strategy where each component of the project plays an essential role in the definition of the whole: rooms become a roof, roof is a plaza, the plaza a window, the window a façade, the façade a landscape, etc. More images and architects’ description after the break.

The building consists of a low rise hotel and recreational complex. It measures 32,7m x 144,8m. Spread over three levels and dug partially into the slope, it appears to float above the contour lines and is orientated to the west, parallel to the slope with views towards the Salar of Atacama. The principle theme of the project is to generate transitional spaces between outside and inside that reduce energy needs and offer a variety of different situations.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

We split the residence program in two distinctive horizontal sections: the upper zone dedicated to the guest’s rooms and the below zone which address the common areas. In order to limit the impact of the operation on the site, the room system takes place on the higher plateau, taking advantage of the different levels on the site, protects and defines therefore spaces located on the lower level.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The Residence’s rooms are distributed on three levels: the majority of the suites are allocated at level two, with direct access and security-control entrances from and to the campus. This floor is internally connected to the lower common areas as well as to the other two floors of rooms. All the rooms benefit of exterior views as well as connections towards the east and west plaza, whose geometry generates semi-private terraces and more open collective zone where to socialize. Due to the scale and variety of lounge’s sizes the common space at the rooms floors range from small and intimate spaces to the extreme of the plaza’s openness.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

Orientation and views were the principle factor that guided the layout of the room. 49% of the rooms are oriented towards west, 24% towards east, 17% towards north and 10% towards south. This layout generates two “piazzas” east and west that can be used at different time in the day depending on the sun. The layout and the organization of the upper part of the project define the common spaces.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The main entrance to the residence is at the ground floor, at level -8.00 m, where all the reception services are gathered. At this floor, the overall organization of the program divides the space in a wet area, where to find all the sport activities as well as the gardens, versus the dry zone, where to find the restaurants lounges and the multipurpose room. The two zone have been customized and accurately designed in order to fit the specificity of the building’ s section: where the water reflects the slot of light coming from the last level, the restaurant expands towards the above west plaza.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The restaurant with its 5m high ceiling ending with an open roof slit, the space is visually connected with the west piazza and the horizon becomes the protagonist of its identity, the latter participates by its light and colors to the identity of the space. The space will be used around the clock and should be able to accommodate simultaneously big gatherings, small groups and individuals. The swimming pool part with its 12m high ceiling is a kind of programmed winter garden, an interior landscaped area that offers a very different microclimate from the exterior environment.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The desert is still present but not in a hostile way anymore, it is softened and promotes a friendly atmosphere. The climate of the Atacama Desert is very particular, and although it is experienced as extreme and inhospitable, the temperatures are not that extreme, at least, not at the altitude of the site at 2900m. Solar radiation is important as it is paired with practically non cloud cover. As a result, people and buildings are exposed to a high degree of insulation during the day, almost all the year round, and at night. So if one is protected from the sun and the wind whilst enjoying the outside heat, we can experience one of the most enjoyable climates.

Courtesy of LAN Architecture
Courtesy of LAN Architecture

The bioclimatic design is based on the solar protection and limiting heat loss at night. The strategy is based on a structure of staggered floors offering sun protection and allows the creation of buffer zones that limit convection. These spaces are also an exterior extension of the dwelling. The aim is to limit the buildings gross requirements in terms of heating, cooling and lighting. The effect is to smooth out the outside temperature curve while limiting the effects of wind and radiation.

site plan
site plan

The building is conceived as a steel skeleton structure with columns, steel trusses, lightweight infill and composite steel floors. The steel construction allows for a high degree of prefabrication and thus limitation of labor time on site, an optimized weight for the building and a highly ductile structure which can respond well to the high seismic loads and which allows for a high flexibility in the use of the building.

ground floor and first floor plans
ground floor and first floor plans

Architect: LAN Architecture Location: ALMA Operations Support Facility in the Atacama Desert, near San Pedro de Atacama in northern Chile Structure: Bollinger-Grohmann Project: Construction of a Hotel Residence of 120 rooms Client: European Organization for Astronomical Research in the Southern Hemisphere Budget: €7, 7M Excl. VAT Project Surface: 5.800 m² Competition: 2011

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Alma Hotel proposal / LAN Architecture" 29 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/200991/alma-hotel-proposal-lan-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.