the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Oberglatt Gymnasium Extension / kit

Oberglatt Gymnasium Extension / kit

Oberglatt Gymnasium Extension / kit
Courtesy of kit
Courtesy of kit

After a fire destroyed the foyer of the gymnasium in Oberglatt, Switzerland, the city council asked for a new extension to the remaining parts of the building. The proposal by kit architects, which took the second prize in the competition, seamlessly connects to the existing structure, through program, space and form. Old and new dissolve into one, giving the building from the 70ties a distinct new identity. More images and architects’ description after the break.

The cross section of the old sports hall with its ridged roof is most characteristic. Its ridge and eaves are extended and transformed into a welcoming gesture for the entrance within four descending steps, incidentally creating a series of skylights. The front facade is triangulated and recessed to create a covered zone leading into the building.

Courtesy of kit
Courtesy of kit

On the inside, the organizational principal of the existing building is extended and reinterpreted to accommodate the new program elements. While the flanking solids contain service spaces and sports facilities, the centre space of the gymnasium is transformed to become the foyer. This multi-purpose space not only serves as an entrance, but can also be used for events in various configurations with the large space of the gymnasium and an exterior event space.

model 01
model 01

The materialization is also in support of the idea of creating a single new entity. The fiber-cement of the roof runs over the eaves to cover the flanks of the new volume, reinforcing the representative front door and the connection between the foyer and the public space in front of it.

model 02
model 02

Architects: kit Location: Oberglatt, Switzerland Landscape Design: noa Structural Engineering: WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Zurich Environmental Engineering: energieatelier, Zurich

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Oberglatt Gymnasium Extension / kit" 26 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/187189/oberglatt-gymnasium-extension-kit/> ISSN 0719-8884
Read comments