the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. IPOST Headquarters Building / studiobv36

IPOST Headquarters Building / studiobv36

IPOST Headquarters Building / studiobv36
Courtesy of studiobv36
Courtesy of studiobv36

The IPOST Headquarters Building by Daniele Durante_studiobv36 begins with a strong relation with the urbanization of the area, and its adjacency to a highly density block including Telecom building in Rome, Italy.  These relations have pushed the project idea towards a dialogue with the urban scale, making the building like a “perspective block”, with a strong plastic impact.

Read on for more after the break.

Courtesy of studiobv36
Courtesy of studiobv36

The choice of the block is defined by the exact urban alignments as an opening into the city that prolongs the city itself.   The project aims to transform the urban block from a closed object into a different vertical sequence of variable plane elements.  The building is composed of 8 volumes in linear development, placed one on one. The main facade on Via Semeria is shaded by jutting volumes.

The solar exposure is checked by a particular technological system.  Each glass facade is made up of three glass layer, in the layer between the two glass panels, we find a white polycarbonate panel made from special triangular matrix. This allows the light to reflect, thus checking the glare and storing heat. There are 4 panels with a different permeability, that give the building textural homogeneity and volumetric density with nuanced effect, from the ground floor until the last level.

Courtesy of studiobv36
Courtesy of studiobv36

Architects: Daniele Durante_studiobv36 Location: Rome Client: Istituto Postelegrafonici – IPOST Program: new building for the IPOST headquarters Status: International Design competition in two steps – First Classified Gross floor area: 7156 mq Construction area: 15.894 mq Construction cost: 30.000.000 euro Consultants: Ai Engineering, Ai Studio Design collaborators: Martina Telò, Federico Pitzalis, Fabrizio Arrigoni, Claudio Cortese, Stefano Jacopini.

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Irina Vinnitskaya. "IPOST Headquarters Building / studiobv36" 05 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/132488/ipost-headquarters-building-studiobv36/> ISSN 0719-8884
Read comments