Stockholm City Station / 3XN Architects

Courtesy of

Marking the entrance to ’s inner city center, the City Station. Designed by 3XN Architects, integrates the station, a hotel, conference center, and apartments. The main idea behind the design was to create a building that gently adjusts to the area’s existing building in scale and expression, and which reinterprets a number of local Swedish design traditions. Containing a number of public and private functions, the building will contribute positively to creating life in the surrounding neighborhood. More images and architects’ description after the break.

Venice Biennale 2012: Nordic Pavilion

Anttila Oiva Architects © Museum of Finnish Architecture and Ilari Järvinen

In celebration of the Nordic Pavilion’s fiftieth anniversary, thirty-two architects born after the year 1962 have been invited to present a model of a conceptual “house” that reflects their personal philosophy of architecture at the 2012 Venice Biennale exhibition “Light Houses: On the Nordic Common Ground”. Eleven architects from Finland and , along with ten architects from will each respond to the sobering economic constraints and diminishing environmental resources that challenge architects today.

Contemporary Nordic architectural culture offers both exemplary approaches and significant constructed works addressing these challenging circumstances. The classic hallmarks of Nordic architecture – simplified form, frugal use of materials and sensitive treatment of daylight and the natural setting – embody the basic principles of responsible, sustainable architecture.

Continue after the break to learn more.

Komedianten Cultural Center / Nyréns Arkitektkontor

© Max Plunger

Architects: Nyréns Arkitektkontor
Location: ,
Project Team: Lars Gauffin, Mariano Tellechea, Johan Nicklasson, Andreas Wallin, Anders Rosell, Eva Nygren, Oscar Pyk, Mårten Setterblad
Project Year: 2012
Project Area: 4,800 sqm
Photographs: Max Plunger

Video: Domkyrkoforum in Lund

Above is a short film created by , an architecture student, as part of a school project at University’s School of Architecture. The video captures “how light can describe and connect different rooms with the same moving atmosphere, with a perspective of old and new”.

New Studenternas IP Development / Karlsson Wachenfeldt Arkitekter

Courtesy of

As part of the the expansion of the university town of Uppsala, just north of , the project by Karlsson Wachenfeldt Arkitekter for the Studenternas IP is a sports field with long traditions situated by the river Fyrisån. Located in the center of the town within the park, the design project is part of a major re-development of the south river area that includes housing, parks, sport facilities and infrastructure. More images and architects’ description after the break.

Cycling Center / We Are You + Erik Hallberg

Courtesy of +

Presented at the bike festival of Gothenburg just about a week ago, the Cycling Center by We Are You + Erik Hallberg aims to promote cycling and bring together different cycling communities in the city. With Gothenburg being a city strongly dominated by cars, more than other large Swedish cities, this project has started to turn this around and make Gothenburg a ‘bike city’ with role models such as Amsterdam and the neighboring and great example Copenhagen. In this work of switching over from cars to bikes, their proposed cycling stadium would act as a catalyst. To become a ‘bike city’, the perception of the bike and the cyclist among city inhabitants is crucial. More images and architects’ description after the break.

Copperhill Mountain Lodge / Bohlin Cywinski Jackson

© Nic Lehoux

Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Associate Architects: AIX Arkitekter AB
Location: Åre, Sweden
Project Team: Peter Q. Bohlin, FAIA, Principal for Design – William D. Loose, AIA, Project Manager
Project Area: 183,000 GSF
Project Year: 2009
Photographer: Nic Lehoux, Jonas Kullman

Top Firms Shortlisted for European Research Centre

An artist’s interpretation of the vision for the whole ESS, MAXIV, Science Village area around 2020 © ESS

Five international consortia of architecture and landscape firms have been shortlisted in a competition to design the future research centre of the European Spallation Source (ESS)- a Partnership of 17 European Nations committed to the goal of collectively building and operating the world’s leading facility for research using neutrons by the second quarter of the 21st Century. The 21st century, large-scale science centre will focus on sustainability, creating an attractive working environment and integrating well into its surroundings. It will be built in southern and is planned to open in 2019.

Continue after the break to view the complete shortlist.

Mackmyra Gravity Distillery / TEA

© Robin Hayes

Architects: TEA – Thomas Eriksson Arkitekter
Location: ,
Project Area: 1,460 sqm
Project Year: 2011
Client: Mackmyra Svensk Whisky
Photographs: Robin Hayes

Skelleftea Kraft Office Building / General Architecture

Courtesy of General Architecture

Architects: General Architecture
Location: Kanalgatan71, Skellefteå,
Completion: 2009
Floor area/size: 9,500 sqm
Photographs: Mikael Olsson, Lindman Photography

Hus-1 / Torsten Ottesjö

© David Relan

Hus 1 is an inspiring new house designed and built by Torsten Ottesjö. With double curved surfaces, compact and efficient planning it is a house on the human scale that blends effortlessly into the surrounding nature.

Situated in the unique cultural landscape of the Scandinavian West Coast, Hus 1 reflects and communicates with its surroundings. The natural materials used in the construction have made it a friendly place for both humans and nature for its whole life cycle.

Photographs by David Relan.

Villa Ladybird / Johan Sundberg

© Kasper Dudzik

Architects: Johan Sundberg
Location: Nyckelpigevägen, Beddinge Strand,
Structural Endgineering: Anders Sandgren, Ramböll Malmö
Project Year: 2010
Photographs: Kasper Dudzik

Terminal in Ven / FOJAB arkitekter

© Ole Jais

Architects: FOJAB arkitekter
Location: , Sweden
Project Team: Stefan Johansson(Design Team Leader), Joachim Lundquist(Partner in charge, Principal architect), Kerstin Sigbo, Helena Brunsson, Martin Montelin (Architects), Therese Andersson (Landscape architect), Åsa Swanberg(Interior Architect), Viveca Rosencrantz (Lighting coordinator)
Project Area: 1,000 sqm
Project Year: 2012
Client: Ventrafiken, City of Landskrona
Interior and Landscape Architect: FOJAB arkitekter AB, Malmö, Sweden
Structural Engineer: WSP Helsingborg
Cost: 21 mill. SEK
Main contractor: NCC Construction AB
Photographs: Ole Jais

 

Summer houses in Slavik / Mats Fahlander

© Åke E:son Lindman/Otto

Architects: Mats Fahlander
Location: Lysekil,
Area: 90 sqm + 28 sqm / 54 sqm
Completed: 2011
Photographs: Åke E:son Lindman/Otto

Silvervillan / Sjöberg & Thermé

© Erik Olsson

Architects: Sjöberg & Thermé – Elias Sjöberg, Philip Thermé
Location: , Järna,
Contractor: Sjöberg & Thermé AB
Building Costs: 2,7milj kr, 300,000€
Floor Area: 179 sqm
Energy Consumption: Total 7000 KW/year
Completion: 2011
Photographs: Erik Olsson

Widlund House / Claesson Koivisto Rune Architect

© Lindman Photography

Architects: Claesson Koivisto Rune Architect
Location: Sandvik, Öland, Sweden
Design Team: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Deta Gemzell, Kumi Nakagaki, Kia Larsdotter, Lotti Engstrand
Client: Karin Meindner and Jan Widlund
Completion: 2011
Builder: Folke Nilsson AB and Finja (precast concrete)
Construction/Material: Solid White Precast Concrete
Building Area: 220 sqm
Photographs: Lindman Photography

Stockholmsmässan Main Entrance / Rosenbergs Arkitekter

Courtesy of

With over a million visitors annually, Stockholmsmässan in Älvsjö is one of the world’s leading organisers of exhibitions, conferences and public fairs. The new entrance, designed by Rosenbergs Arkitekter, starts construction this month and is expected to be completed by fall 2013. Their design features a high, smooth cantilevered roof floating on tall glass sections and is marked by a prominent new building. More images and architects’ description after the break.

Guinness Deep-Sea Bar / Jump Studios

Courtesy of

London-based architecture practice, Jump Studios, recently completed the interior of a submarine for the first ever Guinness deep-sea bar, which recently plunged the depths of the Baltic in the Archipelago. Jump was asked to create an interior for the vessel (fitting a space approximately 11m2) that reflected the Guinness brand statement ‘Alive Inside’. And the solution was a fluid concept, constructed from GRP (glass reinforced plastic), that captures the feeling of being ‘immersed in a dynamic, flowing experience’. More images and architects’ description after the break.