We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Baiyunting Culture and Art Center / Dushe Architectural Design Co

  • Architects: Dushe Architectural Design Co
  • Location: Nanjing, Jiangsu, China
  • Architecture Director: Zhang Qi Lin
  • Project Director: Ling Ke Ge
  • Design Team: Xu Qi, Zhang Ya Chao, Zhang Jia Qi
  • Area: 25000.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Su Sheng Liang

© Su Sheng Liang © Su Sheng Liang © Su Sheng Liang © Su Sheng Liang

An Interview with Zhang Lei, AZL Architects

“We have to try to work with scale and memory. I think in the last twenty years the main problem is that we lost the 归宿感 [sense of belonging]. The people here have been moving from house to house for a long time, the result is that we don’t have a feeling of home… even if you are staying in a nice house or villa you don’t consider it as an ideal or permanent home where you could stay. This might be considered the problem. More than ten years ago we used to have that feeling, the sense to belong to a specific space. We used to live in neighbourhoods where we had a social background, a community, now you don’t have any community, you don’t see the neighbors any more. Now Chinese people are becoming lonely, they are losing that feeling and becoming 'homeless'.” - Zhang Lei, Nanjing, 2013

Model Animal Research Center of Nanjing University / AZL architects. Image Courtesy of AZL Architects Slit House / AZL architects. Image © Nacasa & Partners Nanjing Wanjing Garden Chapel / AZL Architects. Image © Yao Li CIPEA No.4 House / AZL architects. Image © Yao Li

Cipea Villa / Sanaksenaho Architects

  • Architects: Sanaksenaho Architects
  • Location: Nanjing, Jiangsu, China
  • Design Team: Matti Sanaksenaho,Pirjo Sanaksenaho, Jari Mänttäri, Maria Isotupa, Tommi Terästö, Jaana Hellinen
  • Structural Engineering: Tero Aaltonen +local engineers
  • Area: 800.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Tuomas Uusheimo

© Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo

Vanke New City Center Sales Gallery / Spark Architects

  • Architects: Spark Architects
  • Location: Nanjing, Jiangsu, China
  • Project Director: Stephen Pimbley
  • Area: 800.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Shu He

© Shu He © Shu He © Shu He © Shu He

Construction Begins on UDG China's Nanjing Office Tower

Construction has begun on the new Nanjing Jianye District office tower in China. Designed by UDG China, the multi-level complex will house hundreds of government workers throughout almost 100,000 square meters of office space.

Architecture Studio in Wujigeng Building / ISO workshop

  • Architects: ISO workshop
  • Location: Nanjing, Jiangsu, China
  • Architect In Charge: Qi Wei
  • Area: 2000.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Yao Li

© Yao Li © Yao Li © Yao Li © Yao Li

New Images: Inside Steven Holl’s Sifang Art Museum

© Sifang Art Museum
© Sifang Art Museum

Steven Holl Architects has shared with us an impressive gallery of images of their recent project, Nanjing’s Sifang Art Museum. Rising above the lush landscape of the Pearl Spring, the new museum was designed as a physical manifestation of the parallel perspective, a technique prevalent in early Chinese paintings. From a subtly distorted courtyard with no vanishing points to an upper level gallery with calculated views and pristine light, the experience through the Sifang Art Museum is unlike any other. 

See for yourself, after the break... 

VIDEO: Steven Holl on the Sifang Art Museum

Steven Holl has, again, teamed up with Spirit of Space to produce two short films on the recently completed Sifang Art Museum. In the first video (above) Holl explains the project’s inspiration - the mysteries of parallel perspective seen in early Chinese paintings - and how the design subtly distorts any concept of a vanishing point at the ground level yet contrasts this notion in the upper galleries by framing the distant view of Nanjing. In the second video (after the break), Spirit of Space allows you to experience this space by revealing it from all perspectives and scales.  

See the second video, after the break…

MAD Envisions More 'Natural' Chinese Cities in the Future

Ma Yansong of MAD recently presented a 600,000 square meter urban design proposal for the city of Nanjing titled, "Shanshui Experiment Complex," at the 2013 Bi-City Biennale of Urbanism / Architecture in Shenzhen, China. The concept takes into account the culture, nature and history of Nanjing while reconsidering the methodology in which Chinese cities are built.

Nanjing Drum tower Hospital / Lemanarc SA

Courtesy of Lemanarc SA
Courtesy of Lemanarc SA
  • Architects: Lemanarc SA
  • Location: Zhongshan North Road & Drum Tower Square, Gulou, Nanjing, Jiangsu, China, 210008
  • Architect In Charge: Vincent Zhengmao Zhang
  • Area: 230000.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Courtesy of Lemanarc SA

Courtesy of Lemanarc SA Courtesy of Lemanarc SA Courtesy of Lemanarc SA Courtesy of Lemanarc SA

Nanjing Conference and Exhibition Center – South Expansion / tvsdesign

Courtesy of TVS Design
Courtesy of TVS Design

The Nanjing Hexi District recently selected tvsdesign for the south expansion of the Nanjing International Expo Center (NIEC). The goal of this mission was to promote cooperation and exchange between the two cities, and re-emphasize the importance of friendly business relations between China and the United States. Their design will compliment the original master plan and design while embracing the cultural history and beauty of Nanjing, calling upon its dramatic landscape of iconic mountains and scenic waterfronts to enhance architectural roof forms and shape towers that emphasize the importance of the Olympic Axis to the Hexi District. More images and architects’ description after the break.

Nanjing Ecological and Technological Island / AAUPC Agence Patrick Chavannes + G.C.A. Design Consulting

Located on the Yangzi River to the north-east of Nanjing in Jiangsu Province, the proposal for the Nanjing ecological and technological island, by AAUPC Agence Patrick Chavannes + G.C.A. Design Consulting, consists of a development strategy for the Yangzi delta and Jiangsu province. The aim is to define a new image for the city of Nanjing, transforming it into an open economy, developing eco-technological industries and modern services, innovating with existing mechanisms and putting in place the local development strategy of ‘crossing the Yangzi River’. More images and architects’ description after the break.

Nanjing Conference Center / tvsdesign

  • Architects: tvsdesign
  • Location: Nanjing, China
  • Area: 120000.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of tvsdesign

Courtesy of tvsdesign Courtesy of tvsdesign Courtesy of tvsdesign Courtesy of tvsdesign

College of Engineering and Applied Sciences Building for Nanjing University / HDR

HDR was recently chosen by Nanjing University to provide conceptual and schematic design services, as well as a masterplan, for its new College of Engineering and Applied Sciences building. The facility will house four academic departments (material science and engineering; quantum electronics and optical engineering; biomedical engineering; and energy science and engineering), six interdisciplinary research centers, a state-of-the-art conference center, as well as common areas for student and faculty gatherings. The building, which is expected to be completed in 2014, will be over 650,000 square feet and accommodate more than 1,600 students and faculty on a daily basis. More architects’ description after the break.

Regeneration of the Forbidden City / WILCOTER Architects

In the invited competition launched by the Culture Relic Bureau of Nanjing, WILCOTER Architects envisioned an idea to regenerate the relics of the Forbidden City as a capital of the Ming Dynasty over six hundred years ago. In a city that needs a cultural symbol based on their own history, this proposal tries to regenerate an imperial axis, a special experience and atmosphere where people can never have chance to taste. More images and architects’ description after the break.

S.Deer Corporate Headquarters / Prechteck

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck

The main idea behind the design for the S.Deer Corporate Headquarters building was to create a world of fashion underlining the lifestyle the retail company stands for. As fashion is not just about clothing, the new S.Deer headquaters should not just be about administration. Inspired by S.Deer’s appearance design, Prechteck‘s proposal implemented rotated cubes as a formal element in their design. More images and architects’ description after the break.