Re-Think Athens Winning Proposal / OKRA

Courtesy of OKRA

OKRA, in collaboration with Mixst urbanism and Wageningen University, was recently announced as the winning team of the prestigious competition ReThink Athens towards a new city centre. Changing the heart of into a true contemporary metropolitan city centre requires transformation of the city triangle into a lively part of the city. The project aims to strongly contribute to the change of and improve the environment of the city plus activating the area economically. The team is supported by the Greek Architects of Studio 75 and Werner Sobek Green Technologies. More images and architects’ description after the break.

Piraeus Underwater Antiquities Museum Competition Entry / d_code Architects

Courtesy of d-code Architects

Designed by d-code Architects, the proposal for the Museum of Underwater Antiquities, which received an honorable mention, is a synthesis of a building characterized by orthometrical simplicity with incorporated high-tech components and a surrounding area of curved and parabolic shaped paths, installations and water parks. Given the importance of the two subjects of the museum building and its surroundings, the overall effect is presented as arythmological dialogue between linear building solidity and environmental curving fluidity. More images and architects’ description after the break.

Piraeus Underwater Antiquities Museum Competition Entry / Archithinks

Courtesy of

Designed by Archithinks, the competition proposal for the Underwater Antiquities Museum and Cultural Coastal Center aims to display the spectacular and dramatic industrial beauty of the Silo through unwrapping its building skin and exposing its unique structural anatomy. The boldness of the container will be visually and formally integrated into the new project to create an icon of the future culture coast. More images and architects’ description after the break.

Regeneration of Part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone Competition Entry / Kokkinou – Kourkoulas Architects

Courtesy of Kokkinou – Kourkoulas Architects

Kokkinou – Kourkoulas Architects shared with us their proposal in the competition for the redesign of the existing cereals stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities. This also includes the regeneration of part of the Port Authority (OLP) Coastal Zone – transformation into an open public space for outdoor activities. With their main strategy based on preserving the memory and the effective wealth of the industrial past of the port, their goal is the creation of a cultural center at the western edge of the port amongst the wharfs and other industrial infrastructure. More images and architects’ description after the break.

Piraeus Antiquities Museum Competition Entry / PAR

©

Conceived through a spatial inversion, the proposal for the new Antiquities Museum of is an industrial typology that is reinvented as a cultural destination. Designed by PAR, in collaboration with ARUP, their interest lies not only in the complex program of the museum, but in the site’s unexploited urban potential as a civic link. Transformed into an iconic, world class museum, the building’s openness activates the Cultural Coast District. More images and architects’ description after the break.

Innovative, Bioclimatic, European School Complex Second Prize Winning Proposal / Various Architects

Courtesy of Platon Issaias, Theodosis Issaias, Alexandra Vougia, Costandis Kizis

Designed by architects Costandis Kizis, Platon Issaias, Theodosis Issaias, and Alexandra Vougia, the second prize winning proposal for the Innovative Bioclimatic European School Complex in develops around two fundamental elements of space: light and soil. In response to the intense landscape of the of Voutes, the architectural gesture, derived from the cliffs and valleys of the region, takes advantage of the microclimatic conditions while at the same time underlining the presence of an educational institution, not by standing out, but by letting the natural landscape play the leading role. More images and architects’ description after the break.

AA Athens Visiting School 2013: CIPHER CITY – Recharged

Courtesy of

Following the initial challenge of amplifying connectivity, adjustability and interaction for its Correlations cycle, AA Athens Visiting School scales up its design intentions in order to investigate links among discrete individual architectural systems in its 2013 version, Recharged.

Recharged with interconnectivity on different levels, the theme of investigation will revolve around the design of semi-independent design prototypes acting together to form elaborate unified results. The driving force in Cipher City: Recharged is the synergistic effect behind complex form-making systems where interactive design patterns arise out of a multiplicity of relatively simple rules.

Kavouri Residences / Kokkinou-Kourkoulas Architects

© George Fakaros

Architects: Kokkinou-Kourkoulas Architects
Location: , Greece
Architect In Charge: Maria Kokkinou, Andreas Kourkoulas
Collaborators: Artemis Halari, Eleni Theodorou, Stratos Vasileiou, George Nikopoulos, Tassos Ringas, Marianna Athanasiadou, Katerina Kourkoula
Structural Engineer: Andreas Mitsopoulos
: 1,600 sqm
Photographs: Erieta Attali, George Fakaros

Shop & Trade / Kokkinou-Kourkoulas Architects

Courtesy of Kokkinou-Kourkoulas Architects

Architects: Kokkinou-Kourkoulas Architects
Location: Pireos 222, Moschato 177 78,
Architect In Charge: Maria Kokkinou and Andreas Kourkoulas
Associate Architect: Marianna Athanasiadou
Project Team : Eleni Papanastasiou, George Iliadis, Despoina Lafazani, Marianna Lizardou, Eleni Papanastasiou
Consultant Associates: Artemis Halari, George Nikopoulos
Consultant Architect: John Peponis
Area: 10000.0 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Kokkinou-Kourkoulas Architects

Innovative Bioclimatic European School Third Prize Winning Proposal / Atelier3AM

Courtesy of

The formal strategy in the design for the Innovative Bioclimatic European School by Atelier3AM, which won the third prize in the international competition, is based on the strong contrast of materials, and propelled by the duality of opaque/transparent. Inspired by the courtyard typology, their design creates a cluster of three separate courtyard buildings defining each educational unit, and connected by a central square. This objective was confronted by the physical site constraints, as well as by opportunities presented by sensible solar orientation and the channeling of the predominant winds. More images and architects’ description after the break.

H3 / 314 Architecture Studio

Courtesy of 314 Architecture Studio

Architects: 314 Architecture Studio
Location: ,
Architect In Charge: Pavlos Chatziangelidis
Consultant Engineer: Fotini Karagianni
Construction: Mohamed Ahmed
Area: 1,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of 314 Architecture Studio

‘Mosaic’ Innovative, Bioclimatic, European School Complex Competition Entry / AREA

Courtesy of (Architecture Research Athens)

Designed by AREA (Architecture Research Athens), their proposal, ‘Mosaic’, for the Innovative, Bioclimatic, European School Complex in , springs from the belief that a diverse and stimulating educational environment, rich in experiences, provides the best context for mutual learning. Conceived as an organic whole, the Mosaic complex appears as a grid of multiple, interlocking “pavilions”, each with its own, unique architectural character, all of which are arranged within an orderly and seamless Master Plan. More images and architects’ description after the break.

Summer House in Naxos / Ioannis Baltogiannis, Phoebe Giannisi, Zissis Kotionis, Katerina Kritou and Nikolaos Platsas

Courtesy of Katerina Kritou & Nikolaos Platsas

Architects: , Phoebe Giannisi, Zissis Kotionis, Katerina Kritou, Nikolaos Platsas
Location: Naxos,
Architect In Charge: Ioannis Baltogiannis
Structural Engineer: Rodiani Kapiri
Area: 280.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Katerina Kritou & Nikolaos Platsas

V’ammos Restaurant / LM Architects

© Studio Paterakis

Architects: LM Architects
Location: Pireas,
Area: 300 sqm
Year: 2012
Photographs: Studio Paterakis

Open House Thessaloniki 2012

Courtesy of Οpen House

Taking place November 24-25, the Open House Thessaloniki 2012 event marks the first Open House event in Greece as a selection of architectural sites will be open to the public during that weekend. Celebrating the city’s architecture and design, the event aspires to expose the architectural treasures of this dynamic city, and make architecture accessible to all. Its aim is to contribute to the deeper understanding of urban design and public space, and enable all citizens and visitors to explore and understand the value of a well-designed built environment. Open House is a simple but powerful concept: showcasing outstanding architecture for all to experience, completely for free. For more information, please visit here.

Faliro Pier Competition Entry / Ksestudio

© Huy Dao

With the challenge of creating a new landmark on a floating platform, the ‘U-Topos’ proposal for the Faliro pier competition proposes a constructed “place”, a new “Land-” and a new “-mark”. Designed by Ksestudio, in an attempt to optimize climatic conditions, views and generate events, while developing an iconic identity, their project bends the given square platform to a “U” shape. The design is essentially a shell, an empty vessel, that frames the view towards the city and the sea, while signifying a gate, as small boats are allowed to park at the perimeter of the platform. More images and architects’ description after the break.

Voronoi’s Corrals / decaARCHITECTURE

© Stale Eriksen

Architects: decaARCHITECTURE
Location: , Cyclades,
Design Team: Carlos Loperena, Alexandros Vaitsos, Eva Tsouni, Minna Colakis, Stefanos Nassopoulos, Jo Burtenshaw, Alison Katrii, Roza Giannopoulou
Construction: Carlos Loperena, Dimitra Palaiologou
Mechanical Engineer: George Kavoulakos
Structural Engineer: Christos Kaklamanis
Planting Consultant: Kalliopi Grammatikopoulou
Area: 300 sqm
Year: 2012
Photographs: Stale Eriksen, Courtesy of decaARCHITECTURE

Froyo Yogurteria / Ahylo Studio

Courtesy of Ahylo Studio

Architects: Ahylo Studio
Location: , Greece
Architect In Charge: Pavlos Xanthopoulos, Ioulietta Zindrou
Collaborator: Daphne Lada
Branding/Graphic Design: Asprimera Design Studio
: 70 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Ahylo Studio