Bavarian Parlament / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: Munich,
Project Year: 2012
Project Area: 4,350 sqm
Photographs: Christian Richters

DEA Vogelweh Kleeblatt / Molter-Linnemann Architekten

© Michael Heinrich

Architects: Molter-Linnemann Architekten
Location: Kaiserlautern, Germnay
Project Year: 2009
Photographs: Michael Heinrich, Molter-Linnemann, RN Pearson, Auto Motor Sport

Illumination: Central Bus Terminal / pfarré lighting design

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

The lighting for the Central Bus Terminal in by pfarré lighting design aims at giving the appearance of a building floating on a cushion of cold white light. As a result, warm light is used in the upper floors and in the exterior space while a softly shimmering façade evokes a powerfully glowing orange. More images and their description after the break.

‘Hello Future’ Roundabout / Molter-Linnemann Architekten

Courtesy of

To celebrate the 150 year anniversary of the Utility and Amenities Company of the city of , Germany, the company decided to donate a roundabout to the city which was to deal with the present and the future of and the company itself. Located at the point dominated by advertising, commercial buildings and an enormous amount of tall lighting masts, Molter-Linnemann Architekten was asked to design the third, last roundabout, aka “the roundabout at the movies”. Just as at the time of the movies creation, when traffic began to dominate the environment, today again we are facing chances that will shape our world anew. To make this new condition visible, the architects wanted the design to be larger-than-life, similar to the portrayal of Tatis “modern world”. More images and architects’ description after the break.

House of Water / Molter-Linnemann Architects

© Christian Koehler

Architects: Molter-Linnemann Architects
Location: Kaiserslautern, Germany
Photographs: Courtesy of , Michael Heinrich, Christian Koehler

International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON

© BOLLES+WILSON

BOLLES + WILSON recently received an ‘International Architecture Award 2012‘ for their design of a new headquarter for a concrete plant in , . The building, which is highlighted by an optimal concrete beam, is a combination of the existing vertical cement silo complimented by a new horizontal administration deck. The deck hovers, cantilevering dramatically over green fields (entrance side) and also symmetrically out over a re-naturalized cement quarry (wildlife protection zone). More images and architects’ description after the break.

Städel Museum / Schneider + Schumacher

© Christoph Bonke

Architects: Schneider + Schumacher
Location: Frankfurt, Germany
Project Year: 2007
Project Area: 24,726 sqm
Photographs: Norbert Miguletz, Christoph Bonke, Kirsten Bucher

Venice Biennale 2012: Reduce/Reuse/Recycle / German Pavilion

© Nico Saieh

Dealing with existing infrastructure has become the most important task facing German architects today. The greatest, most problematic challenge that lies ahead is the downsizing and conversion of postwar buildings, erected from 1950s to the 1970s, which are described as “too unsuitable, too slipshod, too inefficient to serve as housing in the future”. A complete reevaluation of not only of the structures themselves but also the social and historical implications of their unbuilt energy and resources is necessary in order to improve the urban fabric and achieve climatic goals.

In response, the German contribution to the 13th Venice Architecture BiennaleReduce/Reuse/Recycle, presents sixteen strategies that demonstrate the high degree of creative and architectural potential inherent in an affirmative approach to built architecture.

Continue after the break to learn more.

Hamburg-Harburg Technical University Extension / gmp Architekten

© Heiner Leiska

Architects: gmp Architekten
Location: ,
Architect In Charge: Jan Stolte, Tilmann Jarmer
Design Team: Martina Klostermann, Inga Kläschen, Michèle Watenphul, Bastian Scholz, Jared Steinmann, Mark Botko, Alisa von Gerkan, Knut Maass
Project Year: 2012
Photographs: Heiner Leiska

House KE12 / SoHo Architektur

© Rainer Retzlaff

Architects: SoHo Architektur
Location: , Germany
Design Team: Alexander Nägele
Project Year: 2010
Photographs: Rainer Retzlaff

Porsche Pavilion at the Autostadt in Wolfsburg / Henn Architekten

© HG Esch

Architects: Henn Architekten
Location: , Germany
Design: Martin Henn, Klaus Ransmayr Paul Langley
Principal: Prof. Dr. Gunter Henn
Quantity Surveying: Paul Lawrence Lars Becker, Wolfgang Malisius
Construction Management: Wolfgang Wrba, Siegfried Kruse, Hendrik Noack, Karl Rosebrock
Project Year: 2012
Photographs: HG Esch

72 Hour Urban Action Stuttgart 2012 Competition Winners

Toy Parking by TÜFTLER team – 1st Prize / © Isabelle Willnauer

Completed July 2012 in , , the winners of the 72 Hour Urban Action competition were recently announced. With only three days and nights to design and build interventions in public space, 120 creative people, working in 10 international teams stormed sites along the Wagenhallen area and Nordbahnhof street in the center of the city, where the much debated redevelopment plan of Stuttgart 21 has its most immediate and significant effect. The first prize went to team TÜFTLER, for creating a non-judgemental courtyard in response to their Toy Parking mission. More images and information on the winning teams after the break.

Tokyo-Berlin_Berlin-Tokyo / Toyo Ito, Florian Busch and Christoph Cellarius

© Christian Gahl

Architects: Toyo Ito, Florian Busch and Christoph Cellarius
Location: , Germany
Project Year: 2006
Photographs: Christian Gahl, Florian Busch Architects

‘Beyond Green! – Tall Buildings in a Sustainable Future’ Symposium

Courtesy of University of

Focusing on the relationship between tall buildings and sustainability, the ‘Beyond Green! – Tall Buildings in a Sustainable Future’ international symposium will take place October 10-12 at the University of Stuttgart, . Due to urbanization and land being a fixed commodity, metropolitan areas become denser and can only respond with the typology of tall buildings to satisfy the demand for space. However, with respect to the provision of infrastructure, use of energy, shortage of resources and the demand for ecological compatibility there is the inevitable need to design green and sustainable cities. This seemingly contradicts the typology of tall buildings. The aim of the symposium, hosted by the Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design at the university, is to evaluate and investigate in detail the green and sustainable credentials of tall buildings regarding their economy, ecology and functionality. More information on the event after the break.

House Lindau / k_m architektur

© N. Athanasiou

Architects: k_m architektur
Location: ,
Project Area: 190.0 sqm
Photographs: N. Athanasiou

“Line, Surface, Space“ Installation / Kawahara Krause Architects

Courtesy of

The “Line, surface, space“ installation, by Kawahara Krause Architects, is displayed as part of the architectural triennale in this summer. Erected on the plan of three interlocking twisted squares of different sizes, the threads of the outer square suggest the edges of an imaginary space, while the more densely arranged threads towards the middle seem to create surfaces. A fragile structure of threads stretching from floor to ceiling seems to dissolve in space and recompose to ever new appearances. Varying between transparent and closed surfaces, the spatial perception changes with each step taken through the installation. More images and architects’ description after the break.

‘Schaustelle’ Temporary Pavilion / J. Mayer H. Architects

Courtesy of

Designed by J. MAYER H., the ‘Schaustelle’ or ‘show site’ will be a temporary pavilion and platform for the four collections housed at the Pinakothek der Moderne in Munich, . The temporary closure has been seen as an opportunity that will give rise to a makeshift exhibition building – the Schaustelle. Set up to hold exhibitions, workshops, talks, performances, film screenings and video installations, and much more, the scheme has been initiated by the Pinakothek der Moderne Foundation. More images and architects’ description after the break.

Heike Hanada with Benedict Tonon to Design the New Bauhaus Museum in Weimar

Courtesy of Prof. Heike Hanada and Prof. Benedict Tono

Klassik Stiftung Weimar, host of the competition for the New Bauhaus Museum in Weimer, has announced that -based architect  with Professor Benedict Tonon, has been selected as the winning proposal. Last March, ArchDaily announced the shortlist for the New Bauhaus Museum in Weimer design competition. The jury had provided the four finalists with recommendations to improve their proposals in preparation for the VOF Procedure (Contracting Regulations for the Awarding of Professional Services).

Thuringian Minister of Culture and Foundation Board Chairman Christoph Matschie congratulated the winner: “The Bauhaus is now finally being provided with a fitting location at its Weimar cradle. Once again, the Bauhaus will become a symbol of reawakening in the time to come. The building of the museum is providing animportant impulse for the entire development of the city of Weimar.”

Follow us after the break for more on the winning proposal.