Herzog & de Meuron Breaks Ground on ‘Grand Stade de Bordeaux’

©

Nearly two years after unveiling the design to the public, Herzog & de Meuron broke ground this morning on the new ‘Grand Stade de Bordeaux’ in . Surrounded by lush vegetation typically found in this green belt district, the stepped concourse transitions visitors through a forest of slender white columns to the stadium’s bowl, whose form ensures maximum flexibility and optimal visibility for all 43,000 spectators.

Completion is set for 2015, just in time to host the Euro 2016 football championship.

The architect’s description after the break…

BIG Wins Europa City Development in Paris

Courtesy of

Danish architecture firm, BIG - led by Bjarke Ingels – has been announced as the winner of an international invited competition for the design of Europa City,  a 800,000 square meter cultural, recreational and retail development in Triangle de Gonesse, .  Combining city development with an open landscape, Europa City creates a dynamic center of activity for visitors and residents, appealing to the variety of functions of city life.  Europa City is situated along the route from Charles de Gaule Airport to Paris and has a wide range of programs that is part of a larger initiative to attract international tourism into the northern parts of Paris.

More on the project after the break…

Louviers Music School Rehabilitation and Extension / Opus 5 Architectes

© Luc Boegly

Architects: Opus 5 Architectes
Location: Rue Des Pénitents, Louviers,
Architect In Charge: Bruno Decaris, Agnès Pontremoli, Pierre Tisserand
Area: 2,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Luc Boegly, Bruno Decaris

Library in Anzin / Dominique Coulon & Associés

© Eugeni Pons

Architects: Dominique Coulon & Associés
Location: ,
Architect In Charge: Dominique Coulon
Design Team: Steve Letho Duclos, Sarah Brebbia
Project Director: Olivier Nicollas
Structural Engineer: Philippe Clément, BATISERF
Mechanical Engineer: G. Jost
Cost Calculation: E3 Economie
Area: 1,750 sqm
Photographs: Eugeni Pons

AD Classics: Swiss Pavilion / Le Corbusier

Courtesy of Samuel Ludwig

In 1930, Le Corbusier was tasked with designing a dormitory that would house Swiss students at the Cité Internationale Universitaire in . At first the architect and Pierre Jeanneret, his partner at the time, refused to take on the project due to tensions with the Swiss after their handling of the architects’ proposal for the League of Nations competition. Eventually, however, they agreed to see it through and worked on a very limited budget, which led the building to become a summation of Le Corbusier’s modern principles, forcing him to focus on dwelling before all else.

Maison A+C / atelier alassoeur

© Brice Desrez

Architects: atelier alassoeur
Location: Saint Marcel, Indre,
Architect In Charge: emmanuel alassoeur
Mechanical Consultant : Combiosol / sébastien rogala
Area: 273 sqm
Year: 2011
Photographs: Brice Desrez

Le Corbusier’s Cité Radieuse Rooftop to Host Contemporary Art Center

Restored Rooftop Terrace of Le Corbusier’s Cité Radieuse © MAMO

When the gym and solarium on the 20-century’s most famous rooftop terrace – elevated 18-stories above ’s Cité Radieuse - went up for sale in 2010, French designer of Ora-ïto immediately jumped on the opportunity and purchased the space. With the support of the Foundation Le Corbusier, Ora-ïto initiated a campaign to restore the 1950‘s structure to its original state, by removing an addition that blocked the spaces 360-degree views of the city, and transform it into a contemporary art center, named the MAMO for “Marseille Modulor” – as a nod to New York’s MOMA.

More about MAMO after the break…

‘Panta Rhei’ Exhibition / Mateo Arquitectura

Courtesy of

On view until this Saturday, April 13th, at the Galerie d’Architecture in , the ‘Panta Rhei’ exhibition by Josep Lluís Mateo of Mateo Arquitectura is a tour through time: the past, present and future of the practice’s work. Highlighting projects, materials and moments that tend to be concealed from view, their ‘everything flows’ themed exhibit forms part of the agency’s praxis. Mateo displays how the present leads us to the future, and projects that are already being transported to reality. Also, the present of that which is clearly finished, and a trace of the past that has brought us to this point. An exhibition allows us to salvage, for a moment, materials produced in different contexts, to support ideas, explain stories or understand a world. For more information, please visit here. More images of the exhibition can be viewed after the break.

Maizières Music Conservatory / Dominique Coulon & Associés

© Eugeni Pons

Architects: Dominique Coulon & Associés
Location: Maizieres-les-Metz,
Architect In Charge: Dominique Coulon
Project Directors: Steve Letho Duclos, Sarah Brebbia
Project Architects: Arnaud Eloudyi, Olivier Nicollas, Eun chu Park
Area: 3,400 sqm
Year: 2009
Photographs: Eugeni Pons, Guillaume Wittmann

Video: Basket Apartments / OFIS architects

Located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in ’s 19th district, the major objective of the Basket Apartments was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Designed by OFIS architects, their video gives viewers a look at the surrounding urban context, including the new Paris tram route passing along the site. The open corridor, gallery, and studio spaces are all illustrated here as the film takes you through a typical experience by its users.

AD Classics: Maison Louis Carré / Alvar Aalto

Courtesy of Samuel Ludwig

In the commune of , about 40 kilometers southwest of Paris, sits one of the most important private houses designed by : Maison Louis Carré. The client, Louis Carré, was a prominent French art dealer who was also very interested in architecture. He desired a house that would be able to accommodate many guests for art viewings, but also incorporated a private component. He commissioned Aalto to design his house in 1956, and Louis Carré and his wife, Olga, were able to move into their new home three years later.

Das Band meiner Stadt (The Band of My City) Winning Proposal / da architecture

Courtesy of

Designed by da architecture, their first prize winning proposal in the IBA Basel 2020 competition, Das Band meiner Stadt (The band of my city), is a new dynamic that is brought to the Eastern railway station district of Quartier du Lys, which becomes the new landmark of the city of . The development of this new district on the western side of the station area is characterized by a well-mixed, multi-use business district with offices, commercial and residential programs. This will benefit train station and help the stream of travellers to further increase. More images and architects‘ description after the break.

Groupe Scolaire Joséphine Baker / Dominique Coulon & Associés

© Eugeni Pons

Architects: Dominique Coulon & Associés
Location: ,
Architects In Charge: Dominique Coulon, Olivier Nicollas
Assistant Architects: Sarah Brebbia, Benjamin Rocchi, Arnaud Eloudyi, Florence Haenel
Area: 6,500 sqm
Year: 2010
Photographs: Eugeni Pons, Olivier Nicollas

Annecy Congress Center / Snohetta

© – MIR

Architects: Snohetta
Location: Annecy,
Collaborators: Atelier Wolff & Associés and Quadriplus Groupe
Client: Communaute de l’Agglomeration D’Annecy
Area: 7,000 sqm
Photographs: Snohetta – MIR

Villa C / Studio Guilhem

© Olivier Amsellem

Architects: Studio Guilhem
Location: Cannes,
Architect in Charge: Denis Bodino
Structural Engineering: Daniel Manguin
Landscape Architects: Atelier François Navarro
Area: 480 sqm
Year: 2012
Photographs: Olivier Amsellem

INRA Research Laboratories / Tectoniques Architects

© Inra

Architects: Tectoniques Architects
Location: Lorraine region,
Architect In Charge:
Landscape Designer: Itinéraire Bis
Engineers: Anglade Bois, Sechaud & Bossuyt Fluides, Inddigo Environnement
Area: 1,440 sqm
Photographs: Inra

Jean-Claude Carrière Theatre Proposal / A+ Architecture

Courtesy of

The renowned architecture firm A+ Architecture has been entrusted with the project of building a new site at the domaine d’O, the Jean-Claude Carrière theatre. A unique and environmentally friendly project, the project is based on a global environmental approach aiming for general energy efficiency and for environmental quality standards. Other than the slab that supports it, the entire structure could be dismantled and rebuilt on a different site. The unique design is enhanced by a light wooden lozenge structure recovering the entire building. More images and architects’ description after the break.

Collective Eco-Housing La Canopée / Patrick Arotcharen Architecte

© Vincent Monthiers

Architects: Patrick Arotcharen Architecte
Location: ,
Project Architects: Patrick Arotcharen and Carole Magot
Area: 3,800 sqm
Year: 2011
Photographs: Vincent Monthiers , Mathieu Choiselat