Chattanooga Street Duplex / Zack | de Vito

© Massimiliano Bozonella

This project is a modern, urban two-unit townhouse designed by Zack | de Vito. Its construction consists of a 3-story wood frame structure over a concrete basement/garage. The site is a typical San Francisco lot, 26′ x 115′, with a moderate to steep upslope. The project was undertaken as a design build project with the Architect also being the owner and the general contractor. The North unit is the owner/architect’s home, and the South unit was sold. The design/build/develop strategy allowed the owners to build a new, modern home in the almost inaccessibly expensive Bay area housing market. The design build strategy also allowed an extraordianry amount of design freedom during construction, with details being worked out continuously through construction.

Project description, images and drawings after the break.

Architect: Zack | de Vito
Location: San Francisco, California,
Project Team: Lise de Vito, Jim Zack, Greg Klosowski, Jeff Jordan
Landscape: Jim Zack and Randy Thueme Design
Project Area: 5,550 sqf
Project Year: 2004
Photographs: Massimiliano Bozonella

Laidley Street Residence / Zack | de Vito

© Bruce Damonte

Designed by Zack | de Vito, the Laidley Street Residence illustrates what a design build project can achieve. The owners, a family of four, were both architect and builder. The goal of the project was to create a modern, eco-sensitive, urban retreat that was kid tough and kid friendly, but didn’t compromise on design. It has received numerous awards including the 2010 East Bay Merit Award, the 2009 National AIA Housing Award, the 2009 SFAIA Excellence in Architecture Award, and the 2009 Custom Home and Builder Magazine Award.

Project description, images, and drawings following the break.

Architect: Zack | de Vito
Location: , California, USA
Photographs: Bruce Damonte

700 Palms Residence / Ehrlich Architects

© Erhard Pfeiffer

Ehrlich Architects’ objective for this eco-friendly residence in , California was to: design a high-performance home that dissolves the barriers between indoors and outdoors; utilize raw, honest materials appropriate to the bohemian grittiness of the surrounding community; and have the smallest carbon footprint in balance with lifestyle.  This project received a 2009 AIA National Housing Award.

Project description and images after the break.

Architect: Ehrlich Architects
Location: Venice, California, USA
Photographs: Erhard Pfeiffer, Julius Shulman & Juergen Nogai, and Grey Crawford

Artist Bridge Studio / Safdie Rabines Architects

© Undine Pröhl

This project, designed by Safdie Rabines Architects, is a studio for two artists wishing to create a new work space while minimizing the impact of any new construction on the natural landscape of their property. The studio is located to the rear of the house, connecting the home to a beautiful portion of the site which, prior to the addition, had not been accessible.

Architects: Safdie Rabines Architects
Location: , , USA
Engineer: Burkett & Wong Engineers
Landscape: Leslie Ryan
Biologist: Rod Dossey
General Contractor: Dana Cavanaugh-Cavanaugh Construction
Project Area: 800 spf
Project Year: 2006
Photographs: Undine Pröhl

SOUPERgreen Exhibit at Architecture and Design Museum of Los Angeles

Courtesy of Doug Jackson

Between February 14th and April 14th the Architecture and Design Museum of Los Angeles will be exhibiting work from several designers that challenge the ubiquitous approach to environmentally conscious architecture and the normative application of technology to achieve sustainability.  SOUPERgreen is a collection of five architectural propositions that explore technology as a means to promote the engagement between architecture and environment.

More on this exhibition and the proposals after the break.

Hollenbeck Replacement Police Station / AC Martin

© Timothy Hursley

AC Martin’s design for the Hollenbeck Replacement Police Station nicely complements the diverse and creative Boyle Heights community it serves, encourages public interaction, and creates a beneficial work environment for the officers. The welcoming, artistic, and safe new police station reinforces the Department’s efforts to create a more open, community-serving police force for the city.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: AC Martin
Location: , California,
General Contractor: FTR International
Structural Engineer: Brandow & Johnston
Landscape Architect: Melendrez
Project Area: 54,000 sqf (main building), 115,000 sqf (parking structure), 7,000 sqf (vehicle maintenance)
Project Year: 2009
Client: Los Angeles Police Department, Hollenbeck Community Police Station
Photographs: Timothy Hursley

Mashouf Performing Arts Center at San Francisco State University / Michael Maltzan Architecture

Courtesy of

The recently unveiled renderings for the Mashouf Performing Arts Center at San Francisco State University (SFSU), feature not just one new building but five performance spaces linked through a series of transparent hallways and classrooms. Michael Maltzan Architecture, the designers behind the new Arts Center garnered the commission ahead of six shortlisted firms including Diller Scofidio + Renfro.

“The building is almost like a city. It is meant to act like a small campus with those spaces and connective elements,” said Maltzan. “There’s one continuous horizontal layer, which connects across the entire project and many different disciplines. With informal as well as formal spots, in the choreography of that mix, you create the culture of the college.”

The architects were inspired by the triangular site and its slanted lines, which they chose to repeat throughout the overall design and details of the buildings. This repetition can be seen in a series of sloping balconies within the primary performance space and the triangular shaped courtyards that are exterior connections between the buildings.

More details about this newly unveiled design and renderings following the break.

Robert Paine Scripps Forum for Science, Society and the Environment / Safdie Rabines Architects

© Anne Garrison

Designed by Safdie Rabines Architects, the Robert Paine Scripps Forum for Science, Society and the Environment is an oceanfront conference center that plays host to scientists from around the world studying the oceans, earth, and marine life. The project features an approximately 300-person flexible auditorium space, four oceanfront meeting rooms of varying sizes, a graduate student lounge, a catering kitchen, and a restaurant.

Project description, images, and drawings after the break.

Architects: Safdie Rabines Architects
Location: UCSD , California, USA
MEP Engineer: Integrated Engineering
Structural Engineer: Flores Lund Consultants
Civil Engineer: Fuscoe Engineering
Landscape Architect: Aerea Studio
Acoustic Consultant: Dohn and Associates
Contractor/Builder: Jaynes Corporation, General Contractors
Project Area: 15,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Anne Garrison, David Hewitt Anne Garrison Architectural Photography

Wurstershire Sauce / UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team

Courtesy of Landscape and Architecture Graduate Student Team

In the Spring of 2010 a team of Landscape and Architecture graduate students from the University of California, Berkeley led a design build seminar to rethink a little known courtyard on the northeast corner of Wurster Hall. Originally used as an outdoor classroom, plant demonstration area, work space, and location for the CED happy hour, the objective of the project was to make a “bench” to accommodate and enhance these diverse activities. More images and team’s description after the break.

Baldwin Hills Scenic Overlook / Safdie Rabines Architects

© Undine Prohl

The Baldwin Hills Scenic Overlook is a 57-acre urban state park located 500 feet above the city in the heart of Los Angeles. The park includes a new 10,000 square foot visitor center, observation deck and viewing areas, hiking trails, picnic areas and restored natural landscape. The turbulent history of the Baldwin Hills site, from oil wells to plans for massive residential development, stripped this mountain of most of its natural past. A critical part of the design process was to define the period that represented the site in its natural state and to create a suitable approach to the restoration of the site. It was also important to understand the history of land development in Los Angeles in order to better understand the symbolic value of this verdant mountain in the midst of a dense city.

Architects: Safdie Rabines Architects
Location: Los Angeles, California,
Structural Engineer: Nabih Youssef & Associates
Civil Engineer: Fuscoe Engineering
Landscape Architect: Wallace Roberts & Todd
MEP Engineer: Integrated Engineering
Habitat Restoration: NewFields Agricultural & Environmental Resources
General Contractor: Metro Builders and Engineers Group, Ltd.
Project Area: 57 Acres
Project Year: 2009
Photographs: Undine Prohl

House for Two Artists / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Mark Citret Photography

Designed by Marcy Wong Donn Logan Architects, the House for Two Artists replaces a dilapidated shack that was on their secluded property.  The clients, a composer and a photographer, desired a home that could be a refuge drawing from and connected to the land. Their view of their role as custodians of this beautiful site bolstered their motivation to design and build as sustainability as possible – an objective shared by the architects as well. The surrounding vistas consist of rolling hills with dense covers of various species of native California trees. This context in concert with the owners’ and designers’ principles of environmental stewardship, were the guiding inspirations for the placement, form, and materials of the house.

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: , California,
General Contractor: Sawyer Construction
Structural: Greg P. Luth & Associates, Inc.
Project Area: 1,660 sqf
Project Year: 2004-2007
Photographs: Mark Citret Photography

Lecture: Bjarke Ingels at NSAD

Bjarke Ingels, award winning Danish architect and author and recently winner of our Building of the Year Award in the Cultural category, will deliver a lecture to NewSchool of Architecture and Design () students on his architecture and how the evolution of political, economic, and social issues in today’s society is manifested in architecture designs.

The insightful and at times humorous presentation, “YES is More”, will highlight the evening presentation, Friday, February 25 at 6 p.m. at the Museum of Natural History in Balboa Park. For more information on this lecture, please click here.

Ford Assembly Building / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Billy Hustace Photography

This 525,000 sqf multi-million waterfront project rejuvenated the formerly abandoned and dilapidated Ford Assembly Building originally designed by Albert Kahn for Henry Ford.  A 2011 AIA Honor Award winner, the historical factory was transformed into a vibrant center of 21st Century building uses, including entertainment, dining, office, and a visitor center. Today it has a lively mix of public/private uses and accommodates a range of commercial tenants with offices, Research & Development facilities, light industrial, retail functions, and the NPS Visitor Center celebrating WWII’s “Rosie the Riveter”. The project also incorporates significant sustainability features.

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: Richmond, ,
Project Team: Marcy Wong (partner), Donn Logan (partner), Kent Royle (project manager)
Preservation Architect: Preservation Architecture
General Contractor: Dalzell Corporation
Interiors: Marcy Wong Donn Logan Architects
Landscape: SWA Group
Structural: The Crosby Group
Mechanical: Mechanical Design Studio, Inc.
Plumbing: Mechanical Design Studio, Inc.
Lighting: Architecture + Light
Acoustics: Charles M. Salter Associates
Project Area: 525,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Billy Hustace Photography, Alex Vertikoff Photography, Charles C. Benton, Steve Proehl Aerial Photography, Anna Finke

Freight & Salvage Coffeehouse / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Sharon Risedorph Photography

The Freight & Salvage (whose non-profit organization is incorporated as the Berkeley Society for the Preservation of Traditional Music) has long been the most venerable institution dedicated to presenting the best in folk and traditional music west of the Mississippi. It was vital to the client that the new venue be designed to continue evoking the vibe of the Freight as an intimate folk music venue despite the introduction of cutting-edge technology and increased auditorium capacity.

It was also essential that the facility be environmentally sustainable. In these two goals, the architect’s use of salvaged wood in the design wood (harvested from a deconstructed pair of auto repair garages that originally occupied the site) was crucial to achieving an image that fit with the historical and cultural flavor of Freight & Salvage from its roots in the late sixties, in its two previous venues.

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: Berkeley, California,
General Contractor: Oliver & Company, Inc.
Project/Construction Manager: Terrasset Management Group, LLC
Interiors:
Landscape (green roof): Design Ecology
Civil Engineer: Keir and Wright Civil Engineers & Surveyors, Inc.
Structural: Structural Engineers Incorporated
Mechanical: CAL-AIR (Johnson Controls)
Electrical: Silverman & Light
Theatrical Consultant: The Shalleck Collaborative
Acoustics: Charles M Salter Associates Inc.
Audio Visual: The Shalleck Collaborative
Project Area: 18,000 sqf
Project Year: 2006-2009
Photographs: Billy Hustace Photography, Sharon Risedorph Photography, Hali McGrath Music Photography, Marcy Wong Donn Logan Architects

BOOM Community

BOOM

Headed for , California, BOOM Community is a new master-planned community costing $250 million and will provide an exciting new design for the desert that surrounds it.  Collaborating to create this pedestrian friendly, neighborhood development are ten architecture firms, including of New York.  Envisioned for the gay community BOOM aims to provide an urban lifestyle promoting healthy living.  Included within the masterplan: a boutique hotel, gym and spa, BOOM health and wellness center, and entertainment complex.

SunPower Corporation Offices / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Billy Hustace Photography

The design strategy for this office headquarters project for a solar power company in an historic Ford auto factory grew out of the multiple objectives of the client and architect: aesthetics, function, and sustainability.  Since the company is a leading developer and manufacturer of solar power technology all aspects of the project needed to reflect the company’s culture and commitment to sustainability.  More photographs and drawings following the break.

[

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: , California, USA
Project Team: Marcy Wong (partner), Donn Logan (partner), Cari Rosner Jelen (project manager)
Renderings and Model Construction: Justin Tang
Developer: Eddie Orton
Landscape: SWA Group
Structural: The Crosby Group, Gregory P. Luth & Associates Mechanical: Mechanical Design Studio, Inc.
Custom Tables: Swerve
Plumbing: Mechanical Design Studio, Inc.
Lighting: Architecture + Light
Acoustics: Charles M. Salter Associates
Preservation Architects: Preservation Architecture
General Contractor: Dalzell Corporation
Project/Construction Manager: Cressa Partners
Client: Tom Dinwoodie
Project Area: 200,000 sqf
Project Year: 2003-2009
Photographs: Billy Hustace Photography

Eleanor Roosevelt College / Safdie Rabines Architects and Moshe Safdie & Associates

© Timothy Hursley

The Eleanor Roosevelt College, an undergraduate campus at University of California San Diego, creates a home for a college which had previously been spread throughout the campus, lacking a cohesive unity. Located on eleven acres overlooking the Pacific Ocean and the Salk Institute, the site drops over seventy feet to the west, ending at a busy boulevard, North Torrey Pines Road. The site is bound on the east by Ridge Walk, one of the University’s primary pedestrian thoroughfares, while Scholars Drive, a primary bus route, cuts the site in two. Shielding the campus from the traffic to the west, connecting to Ridge Walk on the east and overcoming the division caused by Scholars Drive were among the primary planning concerns.

Architects: Safdie Rabines Architects and Moshe Safdie & Associates
Location: La Jolla, California, USA
Structural Engineer: Nabih Youssef Associates
MEP: ARUP
Civil Engineer: Flores Lund Consultants
Landscape: Wallace Roberts & Todd
Lighting: Robert Morrow
Project Area: 450,000 sqf
Photographs: Timothy Hursley

Napa River House / Craig Steely Architecture

Courtesy of

Taking the existing site conditions into consideration, the architects chose to avoid disturbing both the stone pathways and root structure of the mature oak trees by using a single footing and tube frame system.  The structural system, originally inspired by a chairlift tower, provides the opportunity for the main living area of the house to float out into the existing oak canopy.

Architects: Craig Steely Architecture
Location: , California, USA
Principal Designer: Craig Steely
Project Team: Luigi Silverman, Seth Pare-Mayer, Chris Talbot
Project Area: 2,382 sqf interior, 1,097 sqf exterior
Photographs: Courtesy of Craig Steely Architecture