FORA Chosen to Revitalize Plovdiv’s Central Square

©

FORA has been announced as winner of a competition for revitalization and renovation of the central square in Plovdiv, ’s second largest city, built upon the remains of the ancient roman Forum of Philippopolis. The intervention spans an area of 57,000 square meters and exposes the intersection of several architectural and historical layers, from antiquity until the Socialist State.

Plovdiv Central Square Architectural Competition

The Municipality of () and One Architecture Week invite worldwide architects to participate in an open international competition for concept design. The competition is to outline the future of the Central Square in Plovdiv—an emblematic location where most of the significant historical periods of the city overlap. A solution for their untroubled co-existence is yet to be found.

The competition is international and anonymous. Eligible for participation are Bulgarian and foreign architects or teams with at least one member who is an architect and in legal capacity to practice architectural design. Participation in the competition is free. No preliminary registration is required. For more information regarding submission, prizes and complete timeline, please go to the competition’s official website.

Night Flight / Studio MODE

Courtesy of

Architects: Studio MODE
Location: , Bulgaria
Area: 1,000 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Studio MODE

Sense Hotel / Lazzarini Pickering Architetti

© Matteo Piazza

Architects: Lazzarini Pickering Architetti
Location: , Bulgaria
Year: 2013
Photographs: Matteo Piazza

Ice Rink / OBIA

Courtesy of OBIA

Architects: OBIA
Location: ,
Architects In Charge: Nikolay Ostrev, Vladislav Ignatov
Area: 336 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of OBIA

2 Oaks House / OBIA

© Georgi Ivanov

Architects:
Location: , Bulgaria
Architects In Charge: Nikolay Ostrev, Vladislav Ignatov
Area: 475.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Georgi Ivanov, Alumina Elit

Kindergarten KITA / Conveyer

© Tsvetomir Dzhermanov

Architects: Conveyer
Location: ,
Architect In Charge: Ivaylo Andreev
Design Team: Angel Savlakov
Area: 660.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Tsvetomir Dzhermanov, Ralitsa Stoynova, Courtesy of Conveyer

‘Floating Plaza’ Competition Entry / NC-Office

Courtesy of

NC-Office shared with us their ‘Floating Plaza’ proposal for the competition that called for the urban concept and architectural design and development of Sveta Nedelya Square, in the city of . The main strategy for the project is to provide a clearly defined plaza for congregation in the heart of . To achieve this, the architects propose a plane which “peels” away from the north side of Sveta Nedelya Church and floats over Boulevard Vitosha. This ‘plane’ alludes to the historical use of that area of ancient Serdika. More images and architects’ description after the break.

Fishing Lodge / Simon Gill Architects

Courtesy of

Architects: Simon Gill Architects
Location: , Bulgaria
Architect In Charge: Simon Gill Architects
Executive Architect: RTConsult
Structural Engineer: RTConsult
Area: 290.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Simon Gill Architects

Red Apple Apartment Building / Aedes Studio

Courtesy of

Architects: Aedes Studio
Location: , Bulgaria
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Aedes Studio

Collider Activity Center Competition Entry / Radionica Arhitekture

Courtesy of

Situated in the large fun park in the suburbs of Sofia, Radionica Arhitekture‘s proposal for the Collider Activity Center, which won one of five first prizes, is a small artificial ‘mountain’. When external conditions are favorable, the facade opens and the internal atmosphere becomes external. The second layer is the hall, a kind of a “cytoplasm”. The space between the façade and the climbing surface.This is the place of entrance, where the building and the park mix, the site of overlapping where all paths intersect. More images and architects’ description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / INDEX

Courtesy of

Located in the rapidly urbanizing Mladost area on the edge of central , the new Collider Activity Center, designed by INDEX, draws on the process of the tectonic movement and operations of geological forms as an organizational system to create architecture. The center will be one of the first new buildings to occupy the quasi Greenfield site and the broader urban structure plan for the area will eventually play host to a variety of new facilities, capitalizing on the latent potential of Bulgaria as an emerging economy. More images and architects’ description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / Ignacio Gias, Jesús Lorenzo Garvín, Ana Vida

Courtesy of , Jesús Lorenzo Garvín,

Located between two very different poles that have a great tension between them, architects Ignacio Gias, Jesús Lorenzo Garvín, and Ana Vida (Fissure Team), designed the building of the Collider Activity Center to appear as a flow connector in the territory. In doing so, they create a transition from the urban to nature, from the stability to the unpredictable, from colonized to wild territories. It is broken by an organic geometry, by the adventure, by the representation of the natural world, that cuts the building and makes the users ‘break it, break it through, to the other side’ as a door to adventure. More images and architects’ description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / SO-AP Architects

Courtesy of

By creating a space which is open onto the city and welcoming for visitors, the proposal for the Collider Activity Center  by SO-AP Architects intends to be a place of importance in the city of . The objective is to propose a building designed to meet the expectations of a wide audience motivated by the challenge and keen on using a place offering multiple combinations of sports and rest, while being able to enjoy views on the city and its surroundings. More images and architects’ description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / STRATO

Courtesy of

Designed by STRATO, the project proposal for the Collider Activity Center has two primary objectives: visual identity and vitality. Conceived as a sort of natural formation, the entire building is emphasized by the folding panels of the walls, the placement of the volumes and the power that this arrangement represents. Since it is placed in a context of ongoing evolution, their version of the activity center aims to be the driving force of the transformation of the whole district of Sofia, by becoming a symbol for the entire city. More images and architects’ description after the break.

Four Faces: Collider Activity Center Competition Entry / Atelier WHY

Courtesy of

Designed for the Collider Activity Center competition, Atelier WHY‘s ‘Four Faces’ proposal presents a diversity of images rather than one unified experience. With the building containing many different activities, the architects were interested in branding activities with different concepts.  They focused on how to convey the variety of activities happening inside to those who are outside though the shape of the building. More images and architects’ description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / Gojko Radić + Nataša Stefanović

Courtesy of Gojko Radić + Nataša Stefanović

Inspired to create a landmark in for the Collider Activity Center, the form of this building volume emerges from the striking rock columns, which are planted underneath the layer of earth and extend up into the open landscape. Instead of literally being rocks, this design by Gojko Radić and Nataša Stefanović metaphorically has an analogy in this natural Bulgarian setting around its stunning cliffs. More images and architects’ description after the break.

‘Wallcano’: Collider Activity Center Competition Entry / Zohar Architects

Courtesy of

Walltopia, a global leader in the design and manufacturing of artificial climbing walls and grips, organized the Collider Activity Center competition located in , near the foothills of Mount Vitosha – one of Bulgaria’s most popular tourist destinations. The proposal by Zohar Architects is a 100% climbable structure: a donut-shaped courtyard building informed by the diversity of context. Its volume is extruded using ‘grafts’ of the world’s most famous mountains as formwork to create a patchwork of alpine geo-diversity, with a perfect cast of Abraham Lincoln’s nose from Mount Rushmore prominently positioned to satisfy curious climber fantasies. More images and architects’ description after the break.