We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House of Sunlight Through Trees / StudioGreenBlue

  • Architects: StudioGreenBlue
  • Location: Kumagaya, Saitama Prefecture, Japan
  • Team: Mitsuharu Kojima, Wataru Kobayashi
  • Area: 72.0 sqm
  • Project Year: 2005
  • Photographs: StudioGreenBlue

© StudioGreenBlue © StudioGreenBlue © StudioGreenBlue © StudioGreenBlue

From the architect. The site is a dense residential area which done land readjustment. This sit is surrounded with houses, so we can’t see any good sight if we made windows anywhere. However, we must secure the privacy, carry the sunlight and the wind. We hope a sunny and open house.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

It is seen a house frequently which has a courtyard to make a space to inside because a landlord despairs of the surrounding environment and close against the town. Is it a good row of houses and streets to be made by only firmly closed houses?

We think to secure the privacy with a house open. Putting a building distantly from the neighboring houses, and we made the houses open to the town. It gives the house the sign and the light of life, and gives the town the feeling of living and warmth.

Inside of the house, small windows are arranged the wall over, bring the lights like sunlight through the trees into the rooms. If it is a calm day, the windows will produce good ventilation from a different of temperature. That makes the comfortable and ecology space.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

The fragmented view from the small window makes shape of the neighboring house vague. And some windows clip the garden, some windows clip the sky, those clip the view and show a lot of looks. In the night, the lights from the small windows illuminate the fore road of the house tenderly. It is a school zone for high school student.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

Since making the walls thick with a lot of the small windows, the border between the town and the house becomes clearly, but it discards the strength of the border. This attempt builds a moderate relationship in the area where lost the adjacent community.

Cite:"House of Sunlight Through Trees / StudioGreenBlue" 29 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/99132/house-of-sunlight-through-trees-studiogreenblue/>