We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kolstrand Building / Graham Baba Architects

  • Architects: Graham Baba Architects
  • Location: Seattle, WA, USA
  • Structural Engineer: Swenson Say Fagét
  • Civil Engineer: Saez Consulting Engineers
  • Geotechnical Engineers: Pan Geo Inc
  • Mechanical Contractor: Emerald Aire
  • General Contractor: CDB General Contractors LLC
  • Energy Consultant: Ecotope Inc
  • Structural Steel Fabricator: Lincoln Industrial
  • Developer: 4743 Ballard Avenue LLC
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 0
  • Photographs: Unknown photographer

© Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer

From the architect. The Kolstrand Building is an adaptive reuse of a 1910 marine supply building in the industrial neighborhood of Ballard. The upgraded building stretches the urban core south with a mix of new services: offices, retail and restaurant space. (1 retail/cafe, 3 restaurants, 4 commercial offices, and 1 wine storage) The goal of adaptive reuse of the historically significant building is to preserve a vernacular that is quickly disappearing in Ballard.

The Kolstrand Building designed by Graham Baba Architects received a 2010 AIA Seattle Design Award for Washington Architecture - Commendation. Follow the break for drawings and photographs of this mixed use building.

Located near the Burke Gilman Trail and bus transit, the development increases alternate forms of transportation and walkability. New transparent storefronts inserted into the existing building open the interior to the streetscape and encourage pedestrian activity. Sidewalk cafes create outdoor “living rooms”. The scale of the building has been broken down from it’s industrial past to its pedestrian friendly future.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The fabric of the original building has been maintained and enriched by modern details to create a place that describes the past, present and future all at once. The penthouse office suite addition is carefully placed on top of the existing roof in consideration of the scale of the neighborhood while adding more square footage.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The addition was analyzed and positioned with consideration of the solar orientation and double story heights to assist in natural ventilation. Despite the water view to the west, west windows are carefully sized to reduce solar heat gain. The project creatively reused salvaged and reclaimed materials throughout the project as partitions, interior wall finishes, cabinets and countertops, to meet its tight budget.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Kolstrand Building / Graham Baba Architects" 11 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/94592/kolstrand-building-graham-baba-architects/>