We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Hypar Pavilion / Diller Scofidio + Renfro + FXFowle

  • Architects: Diller Scofidio + Renfro, FXFowle
  • Location: New York City, New York, USA
  • Architects: Diller Scofidio + Renfro with FXFOWLE
  • Design Team Principals: Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio and Charles Renfro
  • Design Senior Associate: Kevin Rice
  • Core And Shell Design: Diller Scofidio + Renfro with FXFOWLE
  • Architecture Team: Zoe Small, Haruka Saito, Ann-Rachel Schiffman, Stefan Roeschert, Michael Hundsnurcher, Roman Loretan, Dan Sakai, Chris Andreacola, Anthony Saby, Mateo Antonio de Cardenas, Toshikatsu Kiuchi, Felipe Ferrer, Hallie Terzopolos
  • Kitchen Design: Yui Design
  • Lighting: Tillotson Design Associates
  • Telephone And Data Consulting: Shen Milsom & Wilke
  • Acoustical: Jaffe Holden
  • Construction: Turner Construction
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan

From the architect. Construction is complete on Hypar Pavilion at Lincoln Center for the Performing Arts, situated on the edge of Hearst Plaza and 65th Street, the new free standing structure is the home of a new public lawn and restaurant.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The dual requirements of a destination restaurant and a public green space located within the confines of the Plaza are satisfied with a single architectural gesture sited between the reflecting pool and the plaza’s north edge. Elizabeth Diller comments, “Hypar Pavilion’s moment of invention came when we discovered how to design a destination restaurant without consuming public space on the Lincoln Center campus. The roof became a new kind of interface between public and private, with an occupiable twisting grass canopy over a glass pavilion restaurant.”

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The Hypar Pavilion lawn is accessed at its single point of contact with the Plaza. The 7,200sf lawn surface lifts up at two opposing corners creating a space for the restaurant sandwiched between the Plaza level and the twisting parabolic roof. The resulting topography of the lawn above is oriented away from city noise and traffic, creating a bucolic urbanism.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The 11,000 sqf restaurant occupies two levels with entrances from 65th street and Hearst Plaza. The main dining floor is co-planar with the Plaza surface and the transparent facades link diners to Lincoln Center’s public life that spills onto the plaza before, during, and after performances. At its center is the 1,000 sqf kitchen open to the dining areas. The restaurant has a capacity for 194 guests including a Lounge area, Bar seating and private Dining Room located on the 65th street level.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Hypar Pavilion continues Diller Scofidio + Renfro’s strategic updates to the Lincoln Center campus, which previously included: the redesign of Alice Tully Hall, the expansion and renovation of The Juilliard School, and the public Promenade project.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Hypar Pavilion / Diller Scofidio + Renfro + FXFowle" 07 Dec 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/94493/hypar-pavilion-diller-scofidio-renfro-with-fxfowle/>