Casa las Palmas / Carlos Eduardo Molina Londoño Architect

© Carlos Tobon

Architects: Carlos Eduardo Molina Londoño Architect
Location: Medellín,
Client: Claudia Lopez, Gustavo Rojas
Photographs: Carlos Tobon

© Carlos Tobon

Located in the east of , this house tried to frame the landscape views of the mountains of Antioquia.

Within this green landscape, the house rises from the ground and runs into a concrete volume in the first level that slides horizontally on one second body Buenaventura Black stone veneer. The aesthetics of the facade are complemented by the use of wood blinds which cover the windows of the baths, steel girders, and glass in sight. This horizontal movement creates the volumes vanishing points aimed at different angles.

© Carlos Tobon
© Carlos Tobon

The main access point, located at the confluence of the different bodies of the house, is via a ramp that floats on a body of water that enters the interior. The hall, sheltered from the sun by a wooden pergola, is a kind of preliminary step leading to a new landscape, consisting of a double height social space in which the lounge, fireplace, dining room and kitchen open onto a space that connects and opens to the outside on a deck cantilevered over the garden.

location plan
elevation 01

Inside stands the glass staircase that integrates the rooms on the second floor, in a more intimate and sheltered area outside. The visual relationship between the two levels is established through the double height volume of the room, which passes through a bridge of glass covered with a pergola that connects the rooms to the bedrooms and the master bedroom balcony, which has an outdoor terrace that projects into the landscape. This dynamic surrounding set in the beautiful countryside makes the house extremely versatile. Also, its complementing aspects of the interior with the outside of the house, and its multiple levels adds to the overall grandeur of the house.

Cite: "Casa las Palmas / Carlos Eduardo Molina Londoño Architect" 09 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=94212>

1 comment

Share your thoughts