We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Newark Visitors Center ORIGA[MIX] / Influx_Studio

Courtesy of INFLUX_STUDIO
Courtesy of INFLUX_STUDIO

INFLUX_STUDIO shared with us their new project for Newark’s Visitors Center. See more images and architect’s description after the break.

The architecture of the NVC takes the simplicity and elegance of a paper boat/plane as inspiration. The building is conceived as a hybrid of those images, both symbolically related to Newark historic development. In a particular way, our proposal can be defined as an instrument to observe the city in a different way. The design for NVC will be an icon of “back to the water” strategy of Newark; our strategy aspires to reinforce the urban link between the future riverfront and the urban tissue, while accommodating a new hybrid program, which includes an events and venues facilities, and public spaces embodying contemporary new urban practices.

Courtesy of INFLUX_STUDIO
Courtesy of INFLUX_STUDIO

Our proposal can be defined as a hybrid that merges cultural, social, public, private, and iconic, creating a dynamic civic building for a wider public into a one unique urban device. The Forum is the nerve center of the complex. Two asymmetrical slopes facing one each other containing the public reunion and meeting program (auditorium, informal projections, information center) The Forum has a grand vertical atrium that link the underground basis, containing principals NVC’s facilities ( Employee zone, Utility zone and partial Public zone) to the events and venues facilities.

Courtesy of INFLUX_STUDIO
Courtesy of INFLUX_STUDIO

This atrium provides a living dynamism to whole building, by a network of stairs and terraces that occupy the expanded stair landings, visitors climbing and descending stairs seeing each other, socializing in informal ways and spaces, entering and exiting conferences or meetings will bring a new urban experience at Newark riverfront. Architects: INFLUX_STUDIO Location: Newark, New Jersey, USA Client: AIA Newark & Suburban Emerging Professionals Site Area: 5,000 sqm Project Area: 2,000 sqm Project Year: 2009 Photographs: Courtesy of INFLUX_STUDIO

Courtesy of INFLUX_STUDIO
Courtesy of INFLUX_STUDIO
Cite:Sebastian Jordana. "Newark Visitors Center ORIGA[MIX] / Influx_Studio" 06 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/93792/newark-visitors-center-origamix-influx_studio/>