Taiwan Tower Competition proposal / GilBartolome ADW

Courtesy of

Madrid-based GilBartolome ADW shared with us their proposal for the Tower Competition which placed fourth in the competition. See more images and architect’s description after the break.

Courtesy of GilBartolome ADW

The Taichung City Government has organized a competition to provide a new landmark for Taiwan hosting a museum of the city, the offices for the department of urban planning and an environmental quality monitoring station.

Our proposal crosses the legitimate intention of the authorities to provide a landmark with the added value of incorporating a social and economical activator which has proved its validity in the cities of London and Singapore: a large observational wheel that provides an unforgettable experience for the visitors of the city.

Courtesy of GilBartolome ADW

The height of the wheel would allow a generous view of the Strait of Taiwan, above the Dadu Mountain, which is 300 m. tall. The dimensions of the wheel would place the Crown of Taiwan first in the race of observation wheels of the world, followed by the Singapore Flyer and the London Eye.

In contrast with other wheels, the Crown of Taiwan has a fixed steel and concrete structure that allows the placement of an elevated structure which holds an auditorium, a terrace, restaurants and bars and the possibility of experiencing an even higher position to observe the landscape. This happens thanks to a series of observational lifts that provide the visitors with an experience of floating in the void.

Cite: Jordana, Sebastian. "Taiwan Tower Competition proposal / GilBartolome ADW" 06 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=93239>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I love it. I’d hire a pod and do very naughty things in it. Um, I wonder how long it takes to do one rotation?

  2. Thumb up Thumb down 0

    What a great and logical idea… having done the London Eye, the feeling of having reached the top (climax) halfway through your trip you feel like “oh, now its down hill from here”… If there was a leisure facility / restaurant or club etc at the very top, you’d be hard pressed to find anyone who wouldn’t want to get off there and spend some time (and money). So obvious, so clever. Unfortunately, the wheel looks a hell of a lot sleeker and better without the clumsy box on top. Perhaps the design could be better executed, but 10points for the idea.

Share your thoughts