We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Maison Favre Bex / Bonnard Woeffray Architectes

  • Architects: Bonnard Woeffray Architectes
  • Location: Bex, Switzerland
  • Architects: Bonnard Woeffray Architectes
  • Collaborator: Konrad Scholz
  • Area: 215.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Hannes Henz

© Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz

From the architect. The residence is located in an orchard in the heart of Le Crêtel, a hamlet not far from the pretty little town of Bex.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

Alongside the existing elements, the property comprises the orchard wall, an ancient shed and fruit trees. It benefits from views both of the immediate vicinity (orchard and hamlet) and distant (alpine landscape). Its envelope performs a twist in order to define the front yard and provide privacy in the garden. Its typology addresses the lifestyle of a family with three adolescent children. The accesses and stairways are doubled-up for flexibility and versatility.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

This was a low-cost construction project: the materials, their deployment and the standard of the fittings are basic. The house utilises a timber frame structure. The interior studwork consists of industrial woodchip panels that provide the structure with the required bracing. The floors consist of a tough, pigmented concrete screed. Some of the spaces have been given a colour finish to create a range of moods that change according to the time of day.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

In keeping with the context, the facades are clad in plywood panels featuring a brownish green finish that imbues the dwelling with a certain rustic character. The envelope is pierced with two types of window: those in the rooms, which are of standard size, and the mirrored glazing to the common parts, which are larger. Flush with the facade, the latter make a feature of the surrounding countryside, as much for someone looking out as for someone outside, in that they reflect whatever is around them.

© Hannes Henz
© Hannes Henz
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Maison Favre Bex / Bonnard Woeffray Architectes" 02 Dec 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/92857/maison-favre-bex-bonnard-woeffray-architectes/>