Galindez Slope and Pau Casals Square / ACXT

Architects: ACXT
Location: Bilbao,
Project Managment: Elena Varillas, Javier Durán, Ingenieros de Caminos
Project Architects: César Azcárate, Ana Morón, Xabier Aparicio, Carlos Guimaraes
Structure: Javier Duran
Electrical Engineer: Alvaro Gutierrez
Lighting: Antón Aman (ALS Lighting)
Photographer: Aitor Ortiz

PREVIOUS SITUATION

The districts of Txurdínaga and Otxarcoaga are located in Bilbao’s district 3, one of the peripheral areas of the city.

These districts grew during the post-war period when a large number of dwellings were built for workers on the slopes of the mountains that surround the city, characterised by scanty urban services and infrastructures.

As a result of this disorderly growth, the rocky embankment on Jesús Galíndez Avenue had the appearance of an isolated piece of land within the city and until today has divided the city both physically and socially.

At a time when major improvements are being made in the urban infrastructures in the centre of Bilbao, City Hall has also undertaken a number of projects on the outskirts of the city in order to:

- Improve the conditions of the urban space of a number of different outlying areas
- Eliminate physical barriers and improve the accessibility to these areas, which are almost always located on steep slopes
- Eliminate social barriers and improve the conditions of these areas in order to bring them up to the urban quality level of the centre of the city

Our work, consisting of the RESTORATION OF THE EMBANKMENT ON JESÚS GALÍNDEZ AVENUE must be seen against this background.

Prior to this project, the site consisted of a rocky embankment with a difference in level of 18 m,

- with stability problems that caused continuous landslides,
- that created a physical barrier between two districts communicated only by a small, poorly-maintained metal stairway.
- that represented a social barrier, isolating the district of Otxarcoaga, with its severe integration problems, from the rest of the city.

AIM OF THE PROJECT

YouTube Preview Image

Consolidate the embankment.
Recover this derelict area, which acts like a physical barrier and disintegrating element in the city.

PROJECT DESCRIPTION

We propose:

To shape the embankment by using inclined planes of different materials, which reveal their strange topography to the city.
The triangular planes are formed by different materials: the existing rock, vegetation of different colours, in those areas which required consolidation and light, reconstructing their silhouette at night.

To create connecting elements between the top and bottom levels to lessen the impact of the embankment as a physical barrier in the city.

Create a horizontal platform to take advantage of the height of this area of the city.

All the elements in the project form part of this recreated topography: the stairways, the sitting areas, the public toilets. All these elements are included within a single fold.

Following the embankment project, we were commissioned to develop the Plaza de Pau Casals project and create a children’s play area over a former electricity substation.
All these locations are situated on steep slopes next to the embankment.
It has been necessary to treat these spaces in accordance with the rules of geometry.

We continue using triangular planes.

In the children’s playing area the planes are soft – of grass, rubber, flowers. There are built-in toboggans. The old substation is enveloped in a fold of wooden slabs that convert it into part of the topography.

In the Plaza de Pau Casals, the folds envelop a retaining wall and generate a space edged by gentle slopes where formerly there had been a crossroads; planting planes between the existing trees in the old central reserve; planes of coloured concrete and planes of water to sit next to.

APPRAISAL

The rocky embankment that had represented a barrier has now become a connecting element: cut in the rock by means of planes of different materials; a gently sloping stairway connects the two levels of this district and is used by large numbers of pedestrians who choose this as an alternative to taking the much longer existing routes that run around the embankment.

We take advantage of the place has a high point in Bilbao to create a vantage point over the city on a raised platform which is transformed into a sitting area.

We eliminated the old crossroads between Pau Casals Avenue and Jesús Galíndez Avenue, creating a wooded area where the large lime trees which already existed in this area have been replanted.

Above the old electricity substation we have created a play area for children, integrating the platform in an artificial topography of planting and flexible pavement.

All of these elements have converted the rocky embankment that represented a barrier in the city into a connecting element for sitting and public use. Moreover, due to its scale, it has become a landscaping element that improves the quality of the surrounding urban space.

About ACXT

In a cultural environment in which creativity is often likened to personal genius, ACXT is convinced of the potential benefits of combining two separate levels of analysis in the creative process. On the one hand, there is the particular contribution of the individual and, on the other, the collective results of working in groups. In ACXT individuals assume personal responsibility for the development of a project within the framework of an association of professionals. We feel part of a team and of a collective effort that enriches us at a personal level and challenges each one of us to improve as individuals, but also affords us the freedom to give expression to our own proposals. Those responsible for each project are recognised as individual creators and therefore each project is also analysed within the context of the personal development of those who conceived it. As a consequence, the way in which projects are conceived is not the exclusive domain of one person, especially when these are analysed as finished objects. Common aspects do exist but they have more to do with the process and the way the work is delivered than with the final result. We are made richer through a permanent collaboration as professionals and at the same time we are guaranteed sufficient scope to take decisions in accordance with the characteristics of each situation within a system that ensures autonomy and freedom. Our work entails, therefore, an essential paradox, namely, how to reconcile the idea of personal creativity and working in a group.

Cite: "Galindez Slope and Pau Casals Square / ACXT" 17 Nov 2008. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=9093>
  • Matt Williams

    Wow. What an amazing project. It is hard for me to stop starring in wonder at this design. The scale of the undertaking is enormous. I love the use of different materials, including the native stone that leaves an existing sign of what was there. A beautiful, functional space has been created. Magnificent.

  • http://www.lugardamente.blogspot.com Carlos Guimaraes

    See also for this: A10 Magazine #22 _ July 2008

  • Alexandre

    nice

  • http://www.contemporaryartdaily.com Contemporary Art

    Lovely.

  • Troy Lemieur

    This reminds me of a video game’s representation of topography. Also, the craftsmanship is outstanding.

  • Mohamed Mansour

    I like the composition of the triangular shapes.

  • dan

    I love it. However, from a skateboarder’s perspective, I can tell you that this will become a destination for professionals around the world. Hopefully there is a way for them to interact with the environment without damaging it. And, hopefully they will be allowed.

  • Pingback: The Rocky Embankment on Jesus Galindez Avenue by ACXT Architects | IGreenSpot

  • Rupesh Jamkhindikar

    gr8….i loved it…