Family House In Pavilniai Regional Park / Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners

© R.Urbakavičius

Architects: Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners
Location: Pučkorių st., Vilnius,
Sculptor: A.Šlapikas
Structural Engineering: JSC KONSTRUKTORIŲ CECHAS, J. Vašeikienė
Lightning: PROMODUS IO and sculptor A. Šlapikas
Landscape Architects: E.Nomeikienė, I.Čepurienė
Project area: 1,647 sqm
Project year: 2007
Photographs: R.Urbakavičius

© R.Urbakavičius
© R.Urbakavičius

The custumer is a banker and antique book collector. A four member family house.

In the Middle Ages the area, where the building is situated, was a cannon foundry. Customers bought a site where stood the old yellow brick lodge with a basement. Cleaning the plaster of a house revealed that the lodge had been built by ancient bricks which were made in a old Vilnius brick factories. Becouse of a historical and physical value of a house were considered to preserve it by wraping it with outer glass shape. Historical house structure have been carefully restored.

site plan

Library of a collection of ancient books equipped in the basement of historical lodge. On the ground floor- childrens bedrooms and in the attic- masterbedrooms.

At the glass shape zone in the basment we can find the turkish bath with a rest rooms and a garage for two cars.

© R.Urbakavičius

On the ground floor there are living room, kitchen, dining room and a wardrobe.

Glass form is not an end to itself. From each point on the ground floor area on a 360 degrees offers fantastic views of regional park. Ground floor space is like a yard of a historical lodge.

Cite: "Family House In Pavilniai Regional Park / Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners" 28 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=90291>

17 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Bad grammar, nice house.

    Seriously though of course the grammar doesn’t matter (and I don’t even begin to speak Lithuanian); very nice Miesian preservation.

  2. Thumb up Thumb down 0

    realy good esthetics and balance as far as proprtion and materials go, but siriously doubt about the family aspect. Little children or grandchildren would fall down into the basement realy fast..also there should be some sort of system that would alow to cover those clear windows and hide yourself from outside when fealing so..cause now….you just can forget about sex on the kitchen floor in the midle of a day :)..beutiful? oh yeah! practical?not realy

  3. Thumb up Thumb down 0

    No Mies at all – look at the building corner, the inner space, facade details etc… ambitious but failed in detail.

    • Thumb up Thumb down 0

      of course 50 years after Mies architects have to consider envelope performance… thermal breaks and insulated structure/mullions/glazing weren’t exactly a priority of his.

  4. Thumb up Thumb down 0

    not only the house offers 360 degrees to the regional park, but also the visitors (and the place is very popular especially in summer) get the 360 degrees view to the house. From above as well. A positive thing or not?- maybe that depends on personal taste (of the owner).

  5. Thumb up Thumb down 0

    im sure that the disigner wants the extrior walls to be a natural TABLEAU.please notice the mass which is really solved in the nature.

  6. Thumb up Thumb down 0

    definitely more Johnson than Mies. The Glass house and this one share the same topological scheme-box within a box, and the same transparent/opaque treatment of the boxes. The inner box(a cylinder in Johnson’s house) is opaque, the outer – transparent.

  7. Thumb up Thumb down 0

    I really should not have said Miesian to begin with. Of course everything is individual, but it is much more Johnson than Mies.

Share your thoughts