Center for Social Services / Antonio Blanco Montero

© Fernando Alda

Architects:
Location: Camas, , Spain
Client: Camas Municipality
Structure Calculation: Sergio Estévez Salazar
Project area: 720 sqm
Project year: 2006 – 2009
Photographs: Fernando Alda

© Fernando Alda

The keys in the development of the project are based on the therapeutic qualities of space. Space in which questions and answers converge. Where there are problems and seek solutions. The functions that contain a center for social services can classify in a wide and varied spectrum from the administrative processing, beyond the psychological attention. All of them are characterized with a residue of uncertainty and instability. It offers the possibility to investigate relationships between uses. Give certain properties of spaces through the honesty of materials. Capture life and keep it inside the building, but not limited to certain functions harboring fleeing to build a container detached from the outside world, the one that causes and solve.

scheme plan
section C D E

Becoming aware of the reality needed to face, there are three elements that set the way to take: A not short of needs program to reach the objectives, and the complexity in their relationships. Urban planning limits building height and floor area. A complicated location results of the fragmentation of near-circular end of a block, with a certain air of immediacy, in which the traditional pattern of building façade line and coop at the back of the plot did not demand major requirements.

© Fernando Alda

The access, through the intermediate level, leads an atrium that involves the three levels, which invites to recognize the building at first look, so as to convey a feeling of hospitality. It’s important to avoid certain conventions for privacy, inherited from obsolete forms to understand the work that take cover in schemes with numerous filters. This behavior separates the relationship with the user. In this sense, those services for groups are located with immediate access, while the filters that channel those individualized services are minimized.

© Fernando Alda

The overlapping of activities, relationships and constant visual juxtaposition of paths, helps us understand the unintended catalyst vocation of the building, looking for the ability to convey a certain sense of optimism.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Center for Social Services / Antonio Blanco Montero" 21 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=90054>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Plans and inside views are fentastic… Outside is surprisengly regular…

  • R Goldschmidt

    Very lightfull interiors, I would like to work inside. Great one. Bravo!

  • erik

    beautiful

  • AVECAR

    serenity lights, just great!