We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

L'Institut / LUNDI et DEMI

Courtesy of LUNDI et DEMI
Courtesy of LUNDI et DEMI

LUNDI et DEMI has shared with us their project for the French bookstore situated in the French Institute Bucharest. It was one of the three nominees for the interior design prize at the Bucharest Architecture Biennale 2010. More images of the built product as well as a description from the architects after the break.

L’Institut – Library Cafe par Cărturești, hosted by the French Institute of Bucharest, has its main goal the reinterpretation of the bookshelf – the core element of a bookstore – and its functional, structural and aesthetic redefinition, as well as of its relation to the hosting space and its users. The site plays an important role in the conception of the library, that uses metal, wood and glass as materials. The two large rooms situated at the ground floor of the institute can be accessed from the two story high main lobby that is covered with a large skylight. The new intervention is in a dialog with this impressive architectural environment, expressing its own personality, but remaining respectful toward the 19th century building.

Courtesy of LUNDI et DEMI
Courtesy of LUNDI et DEMI

The bookshelves that define the bookstore, are distanced from the walls, being positioned perpendicular to them. This relation between the furniture and the walls express the temporary nature of the intervention and creates secondary functional areas, such as reading corner or protected access to the balcony. The materials gain new roles in this project: metal plates are used for the shelves and between them are placed the oak structural elements. The backside of the bookshelf is made out of large glass panels that together with the horizontal metal elements and the vertical wood parts give the bookshelf an airy, lightweight and transparent silhouette. The decorative look is a result of the obligatory manner of the positioning of the wooden elements that can not be placed one over the other. The rhythm of the black wood parts is given by the partition of the windows and interior glass doors. The cafe and reading areas are part of the main function of the bookstore and offer the readers a complete view of the rooms.

Courtesy of LUNDI et DEMI
Courtesy of LUNDI et DEMI

Architects: LUNDI et DEMI (Ciprian TOCU et Attila KIM) in collaboration with SKBD Photographs: Dragos Lumpan

Courtesy of LUNDI et DEMI
Courtesy of LUNDI et DEMI
Cite:Hank Jarz. "L'Institut / LUNDI et DEMI" 18 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/89521/linstitut-lundi-et-demi/>