Alam Family Residence / Elsye Alam

©

Architects: Elsye Alam
Location: Jakarta,
Client: Alam Family
Project area: 1,700 sqm
Project year: 2010
Photographs: Elsye Alam

© Elsye Alam

The frontage of the house is in a way antithetical to the surrounding neighborhood which mostly covering themselves with massive fences and guard booths. Alam Family Residence prefers sharing the front yard thru nearly transparent fence and pushes the privacy screen inward onto the facade which embraces the new found relationships between indoor/outdoor and public/private. The perforated concrete west-facing wall acts as breathing brise-soleil; prevents overheating on building skin while filtering the abstract graphical light qualities and transforming the space throughout the day and night.

© Elsye Alam

An “E” shape plan effectively organizes the internal masses of the house creating two inner voids that brings light and air deep into the house through both plan and section. Extensive vertical glazing around the inner courtyards and generous use of skylights opt out the need for artificial lighting in the spaces including closet spaces during the day and yet creates constantly changing light conditions that activate the interior.

first floor plan
second floor plan

The interior of the house is a series of free-flowing, continuous spaces that fosters a supportive, interactive family lifestyle. The consistent minimal white palate in the common area gives visual dominance to the bold red prayer niche representing family’s tradition in a modern way, the bold yellow aquarium which located in the heart of the dining-living areas, the dark wood ‘rolling carpet’ of the staircase, the abstracted Borneo jungle water wall with local natural stone, and the vertical garden in the courtyard.

Cite: "Alam Family Residence / Elsye Alam" 18 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=89385>
  • abbey

    the hole reflections are a bit annoying and distrcting for me. how is the ventilation inside if the building is covered except for the small holes?

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    I tought it is museum or FBI branch… but not residential building…

  • voisindeville

    See the maidbedroom (without window) at the highest floor, and their bath room at the first floor.

    and compare them to masters’rooms …

    how cool it is to be rich …