Mayfair Residence / Jason King Architect

© Harbin King

Architects: Jason King Architect
Location: Mayfair, ,
Client: Laura + Jason King
Structural: Cooper Associates
Interiors: Laura King
Contractor: HPH Contractors
Project area: 1,000 sq. ft.
Project year: 2009
Photographs: Harbin King

© Harbin King

The Mayfair Residence is an extension and complete renovation to a private residence in a grade II listed, heritage building in London’s Mayfair neighbourhood.

The challenge of the Mayfair Residence was to transform a small, dark, garden-level space into one that is physically and perceptually more expansive and spacious. The project creatively harvests natural light and makes the residence feel larger through fixed views and transformable space.

plan 01

The new design amalgamates the collection of small spaces into a continuous, spatial flow. Furniture or partitions define different areas, and sliding doors and temorary panels create temporary configurations as an alternative to the traditional Victorian matrix of rooms connected by a corridor.

© Harbin King

The perimeter party walls – a consequence of the tight, urban condition in central London – are lit by new, continuous skylights. These skylights simultaneously highlight the constraining condition, by creating a reveal between the ceiling and the party walls, and also deploy light to dematerialize these walls and expand the perceived boundary of the interior.

diagram 02

Another strategy to enlarge the space was to cut long, diagonal views that link interior and exterior spaces. These views perceptually layer spaces, creating an impression that the space is larger and more continuous. Through the alternating arrangement of interior and exterior spaces, the outdoor patios are claimed as perceptually contiguous with the interior, making the interior again feel larger.

© Harbin King

Transformable spaces maximize the potential uses of the same space, expanding the functional program over time. Large sliding doors and magnetic panels can close off the dining area to turn it into a study, home office, or guest bedroom.

Cite: "Mayfair Residence / Jason King Architect" 18 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=89046>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    love the outdoor area! specially the lights. it could have been bit challenging because it’s fully surrounded by other buildings but they made it work. nice

Share your thoughts