ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Sou Fujimoto Architects
  6. 2005
  7. T house / Sou Fujimoto

T house / Sou Fujimoto

  • 01:00 - 29 November, 2008
T house / Sou Fujimoto
T house / Sou Fujimoto

T house / Sou Fujimoto T house / Sou Fujimoto T house / Sou Fujimoto T house / Sou Fujimoto +9

  • Architects

  • Location

    Gunma Prefecture, Japan
  • Architects

    Sou Fujimoto Architects
  • Principal Use

    Residence
  • Structure Material

    Wood
  • Site Area

    144.47 sqm
  • Area

    91.0 sqm
  • Project Year

    2005

From the architect. Site is within a calm residential suburb in Maebashi, Gunma, JAPAN. Being a housing for a family of four, this is also a place to display contemporary artworks, clients collection.

Basically it is a one-room house. Though the plan is quite unique, being radially intonated, or bent, at several points. From the bent point are walls stretched towards the center of the architecture. Each spaces created between these walls have, thus, different depths and different extent of relation to other spaces. A wide range of diverse qualities of the spaces, such as composure, privacy and so on, are obtained.

Convoluted Cavern, Drawn with One Stroke

This house could be described as a primitive housing.

Tracing its history, creating architecture is none other than producing various disntance. For instance, a private room is a situation where the distance is long or solid, to be separated. On the contrary, being distant yet connected generates the expanse of a space. What we suggest here is, a new but primitive, simple architecture, which embraces diverse feeling of distance within its intoned shape.

Garden of Relationship

The house might be similar to alleys and Japanese garden. That is, steppingstones are usually placed at those alleyways, and the scenery keeps changing while one stepping across by the stones. Each one step renews relationship of things around. Wandering the garden and alleys, stopping here and there- experience there has a lot in common with those that can be gained in the house.

Cite: "T house / Sou Fujimoto" 29 Nov 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/8876/t-house-sou-fujimoto/>
Read comments

9 Comments

anasu · June 15, 2012

T house / Sou Fujimoto | ArchDaily http://t.co/rxWJ4P2o via @archdaily

Centor4 · October 27, 2011

T house / Sou Fujimoto | ArchDaily http://t.co/QUx4Ompu via @archdaily

Centor4 · October 27, 2011

T house / Sou Fujimoto http://t.co/XRdvdn2L

HARA · December 10, 2010
Liam · December 07, 2008

A white piece of paper, bland

Jay · December 03, 2008

I have to wonder what it's like to be in the study room, though apart from that they did a pretty good job making usable spaces out of odd shapes. That could be useful for recording studio acoustics.

Mike · December 02, 2008

The original diagram is so much more intreseting than the final result.

Pierre · November 30, 2008

SF lectured in Oslo some months ago. I have the podcast.

http://www.bakgard.com

Contemporary Art · November 30, 2008

You guys must get spikes for Sou Fujimoto posts since House N. I wish there were a few more photos of this project; it's hard to get a good sense of the space.

http://www.contemporaryartdail...

···

Comments are closed

Read comments