ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. The Netherlands
  5. Pasel.Kuenzel Architects
  6. 2010
  7. V36K0809 / Pasel.Kuenzel Architects

V36K0809 / Pasel.Kuenzel Architects

  • 01:00 - 11 November, 2010
V36K0809 / Pasel.Kuenzel Architects
V36K0809 / Pasel.Kuenzel Architects, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg +15

  • Architects

  • Location

  • Architect

    pasel.kuenzel architects
  • Team

    R. Pasel, F. Künzel, F. Sack
  • Structural Engineer

    IMD, Rotterdam
  • Contractor

    Bouwbedrijf Nieuwe Maten, Wormerveer
  • Client

    Private
  • Area

    285.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. On a former industrial site close to the historical heart of the renowned Dutch university city of Leiden, emerges one of the biggest urban developments of private-collective dwellings in the Netherlands.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

In their series of eleven town houses, Rotterdam based architects pasel.künzel architects present yet another exceptional residence.

plan 03
plan 03

V36K08/09 is the front end of a terrace that is built on a collective parking garage.

The residence comprises two separate dwellings for mother and son, including two spacious and hidden patios. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The dark pre-patinated zinc façade with its subtle disposition of seams gives the building a calm but yet spectacular appearance.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Looking from the outside, the house appears rather compact and closed - a fortress in the urban tissue. Only by entering the estate through the heavy wooden gate, one gets into an utterly different inner world - an oasis of tranquillity, a living space that is generous and open, where inside and outside merge into each other.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "V36K0809 / Pasel.Kuenzel Architects" 11 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/87779/v36k0809-pasel-kuenzel-architects/>