ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. James Russell Architect
  6. 2016
  7. Mitti Street House / James Russell Architect

Mitti Street House / James Russell Architect

  • 20:00 - 6 August, 2017
Mitti Street House / James Russell Architect
Mitti Street House / James Russell Architect, © Toby Scott
© Toby Scott

© Toby Scott © Toby Scott © Toby Scott © Toby Scott + 12

© Toby Scott
© Toby Scott

From the architect. Mitti Street House is situated in a low-lying area at the eastern edge of Little Cove bordering Noosa National Park. The house and courtyards are elevated slightly above natural ground to deal with flash flooding, which occurs with the monsoonal rains. It is lovely to experience the rain but mosquitoes can be fierce!

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

At its essence, the house is a large screened verandah in the rainforest making a place for Nigel to work or friends and family to stay. A home that is socially interactive within the family and to the broader community, a home that will cope with sun, rain, and flood for 50 to 100 years with little maintenance, a home that is comfortable all year without mechanical heating or cooling.

© Toby Scott
© Toby Scott

Living and entertaining spaces are on the ground, a series of modest pavilions or ‘fibro shacks’ of a sort, make camp around the edges of the central gathering space and pool. Cooking and bathing to an open sky.

© Toby Scott
© Toby Scott

The external face of the pavilions, courtyard, and verandah, both walls, and roof, are covered by shade cloth providing protection from sun, insects and neighboring houses creating a screened garden within the rainforest so one can strip off and enjoy balmy evenings in the forest.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Holidays for Nigel are shared with extended family and friends. The house is a place for multiple families to gather, share meals and sleep. Upstairs, two parents bedrooms sit at opposite ends with three bed or bunk rooms for kids and visitors sitting in between along the edge of the central verandah. Parents can borrow the rooms between as required; almost like shop fronts opening out to the central ground.

© Toby Scott
© Toby Scott

Mitti Street House was originally designed as a tensioned structure to wrap and protect the site. This was expensive and required more steel than we were comfortable using so close to the beach. Working with the engineer, and so as to manage cost and maintenance, the design evolved using concrete to make a ground plane for living and bathing, with modest hardwood timber and fibro shacks around and above.

© Toby Scott
© Toby Scott
Cite: "Mitti Street House / James Russell Architect" 06 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/877087/mitti-street-house-james-russell-architect/>
© Toby Scott

家中的热带雨林长廊 Mitti Street 住宅 / James Russell Architect