ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Brazil
  5. Marcus Novais Arquitetura
  6. 2017
  7. Fortaleza Photography Museum / Marcus Novais Arquitetura

Fortaleza Photography Museum / Marcus Novais Arquitetura

Fortaleza Photography Museum / Marcus Novais Arquitetura
Fortaleza Photography Museum / Marcus Novais Arquitetura, © Celso Oliveira
© Celso Oliveira

© Igor Ribeiro © Igor Ribeiro © Igor Ribeiro © Igor Ribeiro + 28

  • Architects

  • Location

    R. Frederico Borges, 545 - Varjota, Fortaleza, Brazil
  • Authors

    Marcus Novais, Lucas Novais
  • Architects in Charge

    Yuri Praça, Thiago Baêtas
  • Project Team

    Fernando Araújo, Daphny Xavier, Renato Oliveira, Andrinne Araújo, Marcela Craveiro
  • Area

    1940.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Curatorship

    Ivo Mesquita
  • Installations

    Prediais UTP engenharia
  • Air Conditioning

    Pedro Cumaru
  • Lighting

    Studio IX
  • Constructor

    Simpex
  • More Specs Less Specs
© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

From the architect. The challenge of designing a new home for one of the largest collections of photography in Brazil, until then kept away from public knowledge, was accepted with great sense of responsibility to display this historical record. The art collection consists of more than 2,000 pieces including historical names such as Steve McCurry, Henri Cartier-Bresson and Marcel Gautherot, who share space with other leading artists in contemporary production - among them are André Liohn, Claudia Andujar, Rosângela Rennó , and others.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

The subject of the work was an existing building with approximately 2,000 square metres of floor area, located in the Varjota neighborhood, in the capital city of Fortaleza, state of Ceará, Brazil. With a very active social life, the neighborhood is considered a gastronomic pole, and an important meeting point for part of the city's public.

Section
Section
Section
Section

As the former headquarters of an English school, the Brazil - United States Institute (IBEU), the building had a structure with various spans, low ceilings, inadequately sized openings, poor accessibility and an inexpressive facade that had little interaction with the street. Already in the first stage of the retrofit, the building was reduced to its structural frame and external walls.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

The building has a total of five floors. In the main access, there is a generous staircase that marks the entrance axis of the Museum. Associated with it, there is a ramp for people with disabilities, treated in a sculptural manner in the composition of the façade and highlighted by an empty space that works as a small square, which holds a typical tree from the northeastern semi-arid region that brings the regional element to the sober volumetry of the building. The ground floor comprises the Lobby, a hybrid area with a coffee shop, library, shop, toilets and the temporary exhibition area. The permanent exhibition occupies the first and second floors, with identical plans, spaces are completely sober in the exhibition areas, but with a pleasant vertical garden in the area of ​​the walkway, which represents a transition, almost like a visual rest, between fragments of the shows. On the third floor there is a partially covered terrace overlooking the city, and a multipurpose room, both for events, workshops and lectures. All administrative and support ambients have been placed in the basement, including a technical reserve for the Collection.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

Some measures were taken so that there was a control of natural light in the building, important for conservation of the works and quality of the museum space. Most of the old building openings were sealed, but a central atrium was maintained and walkways were built on it, adding visual interaction and allowing a circuit in the once confined and linear pavements. The plaster ceiling was completely removed for a bigger height, and a disordered network of existing beams was reconciled with apparent cable trays that accommodate all types of facilities: lighting, climate control, and electrical ducting fit in this space.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

The transformation of the facade was one of the most dramatic alterations in this project. The existing building already contemplated a cantilevered block which represents the upper levels, although it was poorly displayed by the composition. Beyond that, a few visual barriers prevented the full visualization of the building from the sidewalks. The concept was to value this cantilevered volume as main element of the façade, with a ventilated façade of metallic structure and perforated aluminum composite material sheets (A.C.M.) as coating, which aside from protecting from the intense heat from the sun in the afternoons of Fortaleza, configures through a variation in the sizing of the perforation, a dynamic to this pure volume, creating a sort of mosaic. As a capstone both marquees were added, a smaller one shading the main access, and making it possible to use a glazing on the facade that counterbalances the opacity of the other materials, and a bigger, “L” shaped one, gently landed above the building, generating an ideal proportion to the whole composition.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro

The main intention of the project was to create a contemporary architecture that conveyed , through its volumetry, timelessness and sobriety of shapes and materials. This without forgetting, of course, of the remarkable identity proportioned by the facade, easily assimilable by any person that has seen it.

© Igor Ribeiro
© Igor Ribeiro
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Fortaleza Photography Museum / Marcus Novais Arquitetura" [Museu da Fotografia de Fortaleza / Marcus Novais Arquitetura] 14 Jul 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <http://www.archdaily.com/875531/fortaleza-photography-museum-marcus-novais-arquitetura/>
© Celso Oliveira

福塔雷萨摄影博物馆 / Marcus Novais Arquitetura