ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. South Korea
  5. Simplex Architecture
  6. 2016
  7. Liberty Lounge / Simplex Architecture

Liberty Lounge / Simplex Architecture

  • 22:00 - 5 July, 2017
Liberty Lounge / Simplex Architecture
Liberty Lounge / Simplex Architecture, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Young Kim © Young Kim © Young Kim + 38

  • Landscape Architect

    Studio 101
  • Structural Engineer

    Tomi Structure
  • Mechanical Engineer

    Kodam Engineering
  • Civil Engineer

    Chungdam E&C Co.,Ltd
  • General Contractor

    Ean R&C
  • Visualization

    Vize
  • More Specs Less Specs
© Young Kim
© Young Kim

From the architect. The site is located in an alley, a few blocks away from Dosandae-ro a busy boulevard in Seoul’s Gangnam district. The area used to be a low-rise residential district in the past, but now rapidly transforming into a commercial district full of shops and restaurants. The existing building had a simple rectangular structure with a courtyard in the middle, using concrete blocks and blackened steel as a major finish material. The main interest in designing the building was to keep the existing materiality, yet to make enough alteration to accommodate the new program. The concrete block wall on the north was maintained in order to preserve the original materiality of the building, and the blackened steel was mainly used for the newly built walls.

© Young Kim
© Young Kim

The existing building was a two-story building, with 52.76% building-to- land ratio and 76.98% Floor Area Ratio. The client has requested to extend the building to a three-story building and maximize its building-to-land ratio. The building was extended by 401.16 m 2 to make 59.74% building-to-land ratio (max: 60%) and 118.97% Floor Area Ratio. Due to the height restriction at the north-east corner, the 3rd floor massing was skewed from the 2nd floor massing, creating a triangular balcony in between.

Process Diagram
Process Diagram

The main façade on the east is covered with a metal mesh curtain, rigid yet flexible material following the curvilinear pattern consisting of multiple semicircles. The metal mesh connecting the two mirrored patterns will create a transitional form. This skin produces a layer of diffusion in front of the solid wall, which needs to completely separate the interior space from outside. It suggests an ambiguous characteristic of the façade, which is diversified by the colorful LED lights installed at the bottom of the façade, emphasizing its curvilinear form during the night time.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Facade Diagram
Facade Diagram
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The main entrance was relocated to the north side of the building, while the original east entrance was blocked by the metal mesh. However, people can vaguely see the old entrance and the stairs behind the metal mesh. The concrete stairs at the entrance extends up to the third level, keeping the materiality of the original stairs.

© Young Kim
© Young Kim
First Floor Plan
First Floor Plan
© Young Kim
© Young Kim
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Liberty Lounge / Simplex Architecture" 05 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/875148/liberty-lounge-simplex-architecture/>
© Kyungsub Shin

揭开立面的面纱 Liberty Lounge / Simplex Architecture