ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. South Africa
  5. Collectif saga
  6. 2017
  7. Silindokuhle Preschool / Collectif saga

Silindokuhle Preschool / Collectif saga

  • 00:00 - 25 July, 2017
Silindokuhle Preschool / Collectif saga
Silindokuhle Preschool / Collectif saga, © Joubert Loots
© Joubert Loots

© Gorka Biurrun © Yannis Frémont Marinopoulos © Yasmina González © Yasmina González + 24

  • Consulting Engineer

    Poise Engineering
  • Plumber

    Clearwater Plumbers
  • Founder of the Silindokuhle Preschool / Client

    Patricia Piyani + Silindokuhle Preschool NPO
  • Funders

    Région Pays de la Loire, Département Loire Atlantique, Ville de Nantes, Tavcor Motor Group, Dynaform and Paterson Road Investment PTY LTD.
  • Material Donations

    Howden Donkin Fans, Mpact Port Elizabeth, Algoa Joinery, Cannibal, Barloworld Equipment, EPS, Plumblink
  • Budget

    70000 euros
  • More Specs Less Specs
© Joubert Loots
© Joubert Loots

From the architect. Since 2014, saga has been involved in a community project in Joe Slovo West, an informal area in the suburbs of Port Elizabeth, South Africa. The team has been working together with local residents on the implementation of various facilities within the precinct. After a first building in 2015 (community hall), the team went back to Joe Slovo to continue with the second phase of the process.

© Yannis Frémont Marinopoulos
© Yannis Frémont Marinopoulos

Joe Slovo West is a fast developing area, constantly renewing itself: it is a permanent construction site; governmental houses being built to replace the existing self built shacks. Some of the residents have been waiting for more than ten years to obtain such a house, the same for every household; basic concrete block shell of 36 square meters. This massive construction programme called RDP is a nation-wide initiative launched in 1994, promoting free housing for the under privileged.

Cross Section
Cross Section

Overcoming the precarious life conditions, some local community members actively engage in various initiatives to improve their area. For nearly ten years, Patricia Piyani, founder of a local preschool and soup kitchen, has been taking care daily of many children from 1 to 6 in her community. Patricia did not have the chance to go to school when young, which led her to dedicate her life to give the opportunity of a proper education to the children of her area. Her initiative slowly grew and the number of children in her preschool is increasing; the need for new facilities arises.

© Yasmina González
© Yasmina González

The first step is to interrogate what is there, already, what we can use and transform, with whom we can work and what we need to bring. We have to learn about the environment, make the time available to understand the broader context. All together, a project is born, made from local resources and people, an attempt to provide an appropriate shelter to this generous initiative. The design is negotiated collectively; the use of local refurbished and reclaimed materials is imposed: the process has to be incremental, every step of the design being based on experimentation. Materials and objects collected from all over the city are assembled together, reused, distorted, to create a whole new story, based on a collective effort.

© Joubert Loots
© Joubert Loots
Exploded View
Exploded View
© Gorka Biurrun
© Gorka Biurrun

The preschool is a shelter for new experiences for the children, offering large views toward the surroundings, playing with shadows and light, showing the reality of its construction. Raw materials are assembled to form a warm learning environment, offering three large classrooms naturally ventilated, and widely open towards the broader landscape. The canteen space, enclosing the outside playground, offers to the children and community members a shared space, a canvas for new tales, games and other events. Sanitation is provided, using mainly rainwater, and a large office was built for Patricia and the four teachers. The building reflects the story of the preschool, it is singular in its dimensions and aspect, it is man-made; its construction contains a multitude of collective stories, so many beginnings for new opportunities.

© Gorka Biurrun
© Gorka Biurrun
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Silindokuhle Preschool / Collectif saga" 25 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/875103/silindokuhle-preschool-collectif-saga/>