ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Philippe Samyn and Partners
  6. MANNERIEHOF / Philippe Samyn and Partners

MANNERIEHOF / Philippe Samyn and Partners

  • 13:00 - 4 August, 2017
MANNERIEHOF / Philippe Samyn and Partners
MANNERIEHOF / Philippe Samyn and Partners, © Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS

© Laurent BRANDAJS © Steven MASSART © Steven MASSART © Steven MASSART + 51

  • Design Partner:

    Philippe Samyn
  • Administrative Partner

    Denis MÉLOTTE
  • Associates

    E. LORAND, M. NAUDIN, S. TOURBACH, F. DEFRENNE
  • Building services

    Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers
  • Structural designer

    Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers
  • Topographical survey

    De Ceuster & Associés
  • Main contractor

    Maison Patze sprl.
  • Wooden structure

    Jonckheere wood s.a.
  • PVC roof covering

    Serviplast
  • HVAC, electricity, sanitary facilities

    Arnaud Walravens sprl
  • Cyclopean masonry, outdoor terraces

    Nelles Frères
  • Hammam, spa and counter-current swimming pool

    Qualiconstruct s.a (Eric Bellaiche)
  • Open fireplaces

    Dossin cheminées (Gregory Libion)
  • Gardening

    Die Gärtnerei Hermann
  • Documentation management

    Philippe SAMYN and PARTNERS (André Charon and Quentin OLBRECHTS)
  • More Specs Less Specs
© Steven MASSART
© Steven MASSART

The site
The land is situated close to a small village in the East Cantons. It runs at a steep gradient into a small valley enclosed by a wooded slope in the distance. The view is spectacular, showcasing a rural landscape. The visual and ecological quality of the site must be preserved and developed as far as possible.

© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS

The intention
The aim is to build a house that is environmentally friendly in the broad sense of the term. The architectural intention, in particular, is to integrate the house in the best way pos- sible, not only into the landscape – with minimum visual impact – but also into the rural and local environment.

© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS
Plans 01
Plans 01
© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS

The position
The single-storey house is built at the back of the lot. From its position on the slope, it blends in with the landscape. Indeed, the top of the property is almost three metres be- low the communal path meaning that the view for walk- ers and existing or future neighbours is not obstructed by the house.

© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS

The garden is in the style of a farm with an orchard and a vegetable garden, positioned on the edge of a eld at the end of an access road. It is circular, making it highly space ef cient. The access road joins the curve of the pergola which encircles the garden and is lined with a row of native trees, providing a visual link between the house and the public domain. The entrance to the ac- cess road, marked by three walnut trees, is set back in order to be close to the centre of the hamlet.

© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS

The house
The house extends around the circle of the garden. The curve provides residents with panoramic views to the north, over the valley. To the south, the house closes into a more private terrace that is protected from the wind and extended by the gar- den.

© Steven MASSART
© Steven MASSART

The house is formed by the main building which is extend- ed by two roofs, which act on one side as a carport and on the other side as a covered terrace.

The main building is formed from two parallel arches. To the south, a glazed gallery is protected by eaves. Unheat- ed, it serves as both the hallway to the different rooms in the house and as thermal buffering for the north part of the house. The north part is formed from a building with substantial thermal insulation, containing the living rooms with exceptional views to the north.

Section 01
Section 01

The rooms are laid out from west to east – from public to private. The entrance, the of ce, the “Bierkeller”, the living room, the dining room and the kitchen open onto the largest area of the gallery. An airlock separates the “public” area from the more private area containing the bedrooms and a “thermal” area (hammam and shower) located at the east end of the house. The house is com- pleted by an outdoor spa bath with views over the land- scape.

The eye glides over the rounded roof, thus preventing a clash with the landscape.

© Steven MASSART
© Steven MASSART

Energy and sustainable development
The aim for the house is an energy performance in line with the passive standard: high-performance insulation, air tightness, controlled mechanical ventilation with heat recovery, rainwater recovery and the use of renewable energy sources.

The structure, the facades and the external joinery are formed from wood, the curved roof is coated with a grey membrane.

© Laurent BRANDAJS
© Laurent BRANDAJS
Cite: "MANNERIEHOF / Philippe Samyn and Partners" 04 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/875070/manneriehof-philippe-samyn-and-partners/>