We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cube / Oppenheim Architecture + Design

 © Dbox
© Dbox

The Cube mixed-use condominium complex, designed by Oppenheim Architecture + Design, represents the next frontier in multifamily high-rise housing in urban areas.  In response to the individual needs of owners and the need of creating a sense of identity, this design provides the opportunity to not simply pick finishes and add fences.  Future condominium owners are propelled to communicate with the architect their needs and day to day functions.  Architectural assumption is thrown to the wayside, and Cube is the approach to condominium living in Miami. Last week on ArchDaily we featured our interview with Chad Oppenheim founding partner of Oppenheim Architecture + Design.  Be sure to check out the full interview here. Follwing the break are words from the architect, along with rendering, and drawings of this future building. Architects: Oppenheim Architecture + Design Location: Design District, Miami, Florida Credits: Chad Oppenheim, Carlos Ramos, Giovana Henao, Kevin McMorris, Juan López, Carla Urreiztieta, Camilo Orozco, Ana Maria Calle, and Rodrigo Londoño Client: Nexus Development Group Project Area: 240,000 sqf Project Year: Estimated Completion 2012 Renderings: Dbox

A dramatic and elemental steel infrastructure creates the possibility for ultimate volumetric flexibility where the homeowner can customize spatial prerogatives. Rising 22 stories over the design district in Miami, Florida—Cube promotes its occupants to design their own domain with the possibility of connecting multiple cube modules vertically, horizontally, and diagonally in addition to creating double height volumes, garden voids and cantilevered living environments. Generated by desire and need rather than architectural presumption, the volumetric play of the building creates intriguing arrangements of solid and void— a true interactive architecture.

diagram
diagram

Live-work environments engage the street creating a dynamic arcade for pedestrian enjoyment. Metallic screens of varying porosity and pattern distort the reading of the garage creating a reflective urban mosaic. A rooftop pool and activity zone occupies interstitial spaces captured between interior and exterior—creating exciting urban rooms that activate the street and enliven the imagination.

 © Dbox
© Dbox

 © Dbox
© Dbox
diagram
diagram
Cite:Kelly Minner. "Cube / Oppenheim Architecture + Design" 10 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/87447/cube-oppenheim-architecture-design/>