ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Vaughn McQuarrie Architects
  6. 2012
  7. South Coast House / Vaughn McQuarrie Architects

South Coast House / Vaughn McQuarrie Architects

  • 17:00 - 20 April, 2017
South Coast House / Vaughn McQuarrie Architects
South Coast House / Vaughn McQuarrie Architects, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects © Simon Devitt Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects +11

Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects
Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects
Site Plan
Site Plan

From the architect. The house is located in a paddock above the sandstone cliffs along the south coast of Dunedin. The brief contained a number of requirements, the use of cedar as cladding, incorporate natural stone from the quarry 800m away, three bedrooms with the option of adding an additional bedroom at a later date and a three car garage that did not dominate the entrance area. A long curved retaining wall whose form is derived from the sandstone cliff face to the east carves through the site providing an anchor for the house and creates a series of sheltered courtyard spaces, it also accommodates the three car garage which is buried behind the wall.

Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects
Courtesy of Vaughn McQuarrie Architects

The house runs alongside the retaining wall on an east west axis allowing for maximum sun exposure to the living space and key views to the east. The east cliff face view is most impressive from the living space and does not reveal itself immediately. The plan consists of three cedar clad boxes, each containing a different function, living, sleeping and utility. The cedar cladding continues internally fully encapsulating each box, creating intermediate spaces that are intended to be neither inside or out. The pre-cast concrete wall running along the hallway reinforces the axis of the house and extends to allow for future extension of the bedroom block. The local stone was used in a feature wall by the front entrance and as the aggregate in the polished concrete floor slab, another device to anchor the house to the site.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Plan
Plan

The sawtooth roof form opens the facade up to the north and closes it down to the prevailing southern weather systems, the gutter sections create a central storage spine running through the plan and an eave to the exposed south elevation.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Cite: "South Coast House / Vaughn McQuarrie Architects" 20 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/869500/south-coast-house-vaughn-mcquarrie-architects/>
Read comments
© Simon Devitt

南海岸住宅 / Vaughn McQuarrie Architects