ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. 本构建筑事务所
  6. 2016
  7. The Qiyun Mountain Tree House / Bengo Studio

The Qiyun Mountain Tree House / Bengo Studio

  • 22:00 - 10 April, 2017
The Qiyun Mountain Tree House / Bengo Studio
The Qiyun Mountain Tree House / Bengo Studio, © Chen Hao
© Chen Hao

© Chen Hao © Chen Hao © Chen Hao © Chen Hao + 22

  • Architects

  • Location

    Xiuing, China
  • Lead Architects

    Xiang Nan, Yao Zhong
  • Area

    120.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Chen Hao
© Chen Hao

From the architect. The Qiyun Mountain Tree House is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

© Chen Hao
© Chen Hao

The 11-metre-tall tree house is of the same height as its neighboring mature-age red cedars. The house is a superposition of seven rooms as large as six to nine square meters, i.e., the entrance hall, two bedrooms, two bathrooms, the living room and the landscape room. The two sets of bedrooms and bathrooms are separated by the entrance hall, thus available for two families to live in at the same time without disturbing one another. The living room and the landscape room are built at the top of the house as public space. All seven rooms are connected by a spiral staircase in the center.

© Chen Hao
© Chen Hao

The house invites the guests in from the glass glazed gallery in the central layer leading to the entrance hall before they go upstairs/downstairs to the two sets of rooms. The guests get to each room by climbing up/down climbing 1.6 meters up/down the central spiral staircase. As they move to different parts of the house, a panoramic view of the forest is guaranteed, offering a unique visitor experience of enjoying the forest scene at different heights.

© Chen Hao
© Chen Hao

The rooms in the tree house are not big at all. In fact, they were designed to be extremely small. Yet, the glass window at one end of the room is as big as the entire wall that faces the view. Though the guests stay in a small room, their attention is drawn to a great expanse of forest outside the window.

© Chen Hao
© Chen Hao

The house is a steel-structure piece. The structural core of the central spiral staircase was first built, joined by the cantilevered room structure. Given the concern that wood from other regions might cause plant disease and insect pest to this area, red cedar wood was chosen as the façade material for the tree house.

© Chen Hao
© Chen Hao
Concept diagram
Concept diagram
© Chen Hao
© Chen Hao
Cite: "The Qiyun Mountain Tree House / Bengo Studio" [齐云山树屋 / 本构建筑事务所] 10 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/868862/the-qiyun-mountain-tree-house-bengo-studio/>
© Chen Hao

齐云山树屋 / 本构建筑事务所