ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Adam Kane Architects
  6. 2016
  7. Blackwood Studio / Adam Kane Architects

Blackwood Studio / Adam Kane Architects

  • 22:00 - 7 April, 2017
Blackwood Studio / Adam Kane Architects
Blackwood Studio / Adam Kane Architects, © Adam Kane
© Adam Kane

© Adam Kane © Adam Kane © Adam Kane © Adam Kane +12

© Adam Kane
© Adam Kane

From the architect. Located in regional Victoria, Australia, the Blackwood Studio project was designed as two separate structures (garage and studio) positioned around the existing home to create a sense of ‘community’ between the structures, whilst providing privacy to the front of the existing dwelling through a central courtyard.

© Adam Kane
© Adam Kane

The painting studio, positioned closer to the existing home, provides a sense of separation without isolation for the owner/artist. The architect believed placement of the new buildings was also important to create a sense of arrival for guests, whilst maintaining a line of sight between the dwelling’s entry and the road. The buildings’ positioning whilst deflecting the wind, was critical in directing views towards the surrounding gardens. Orientation of the dwellings also needed to consider integration of natural south light, which as an indirect light source was a key requirement of the client’s brief to paint within the studio.

© Adam Kane
© Adam Kane

The building forms are rural in nature with their gable roofs, referencing the typical historic barn forms of the area. With unnecessary ornamentation stripped from the facades, the buildings’ contemporary exteriors are clad in a prefinished compressed cement sheet cladding and corrugated metal, both of which reference materiality of past generation’s construction methods for ancillary barns/sheds of the rural surrounds. 

Floor Plans
Floor Plans

Complementing the refined exteriors, the interiors were stripped back to create a minimal white aesthetic. Used as a painting studio / gallery space these pristine white spaces are enhanced with the integrated LED strip light at the ceiling’s ridge which was designed to mimic a thin slice of sunlight, whilst providing a wide spread of functional diffused light. The light’s integration within the ceiling was also able to enhance the clean and strong conceptual aesthetic, devoid of light fixtures, whilst adding a sense of volume to the relatively small floor area. Contributing to the interior’s minimal aesthetic is the custom rod bracing which was designed to reflect its essential requirements in as refined a manner possible.

© Adam Kane
© Adam Kane
Cite: "Blackwood Studio / Adam Kane Architects" 07 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/868277/blackwood-studio-adam-kane-architects/>
Read comments