We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Earth House / Jolson Architecture Interiors

  • Architects: Jolson Architecture Interiors
  • Location: Victoria, Australia
  • Architects: Jolson Architecture Interiors / Stephen Jolson, Adam Muggleton, Bianca Winter
  • Structural Engineer: Burns Hamilton & Partners Pty Ltd
  • Landscape Consultant: Matoba Landscape Consultants Pty Ltd
  • Builder: Crest Building Co.
  • Area: 465.0 sqm
  • Photographs: Scott Newett

© Scott Newett © Scott Newett © Scott Newett © Scott Newett

From the architect. Earth House is a 465 sqm 4 bedroom residence. With integrated landscaped garden on a 97-acre property in coastal Victoria, this holistic architectural project blurs the line between architecture, interior, landscape and furniture design. Careful consideration is made to site and context to ensure the house contributes to the rural characteristics of the area from all exterior and interior vantage points. Sightlines from adjoining properties and roads were an influencing component to the master planning.

© Scott Newett
© Scott Newett

Constructed primarily in rammed earth using local Dromana crushed rock, this split- level house seemingly rises from the landscape and cranks to capture the sweeping rural and coastal panoramic views. Individual modules containing each living zone; lounge & dining, bedrooms & bathrooms, study & kitchen, are interconnected via a feature corridor; ‘a disappearing street’ which facilitates the transition between modules, a subtle play between lightness, darkness, and dramatic framed views.

© Scott Newett
© Scott Newett

The western elevation consists of solid rammed earth walls without penetrations, designed as thermal banks capturing the afternoon sun. The eastern elevation is glazed to siphon dominant views inside. Designed around a large enclosed courtyard that provides protection from the strong winds, this outdoor room allows northern sunlight to filter into the main living areas. Separated from the main house by the courtyard is a self-contained sleeping and living zone, connected to the main house by a glazed link that can slide open to integrate the wet-edge pool and associated deck. The deck area and swimming pool becomes the pool fence, by elevating this level as a viewing platform.

© Scott Newett
© Scott Newett
Cite:"Earth House / Jolson Architecture Interiors" 06 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/86693/earth-house-jolson-architecture-interiors/>