Bunker House / VaSLab Architecture

© Spaceshift Studio

Architects: VaSLab Architecture
Location: Lopburi,
Client: Siriwan Tiensuwan
Principals: Vasu Virajsilp and Boonlert Deeyuen
Project architect: Ratthaphon Sujatanonda
Structural engineer: Konpoj Jittijaroonglarp
Project area: 330 sqm
Project year: 2009
Photographs: Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio

Bunker house (Tiensuwan House) is designed by ; its principals are Vasu Virajsilp and Boonlert Deeyuen. Project architect is Ratthaphon Sujatanonda.

The house is located in A. Muang, Lopburi. The province is well known for the biggest Thai military camp in which a numbers of Lopburi-based households are related to military members.

lower level plan
upper level plan

One of Lopburi’s landmark architecture is Pasak Cholasit Dam, the biggest reservoir in Central Thailand, a major source of water for household, agriculture and industrial use in Lop Buri and Saraburi Provinces. The fact that the house owner and the architects both like concrete, the dam’s profound structure and exposed concrete appearance influence the house owner and the architects to select cast-in-place concrete to be the house’s shell.

© Spaceshift Studio

Siriwan Tiensuwan, the house owner asks the architects to design a 250 sqm. house that has two contradicted characters; hidden + secured and visible + opened. The site is surrounded by its neighbored houses, only the front (west) side that opens to roadway, green area and a canal. Its site context recalls the architects of bunker architecture built during World War II and “Bunker Archeology”, Princeton Architectural Press, a book by Paul Virilio, urban planner, theorist, and philosopher. The architects are inspired by this elaborate defense system abandoned along the coast of France but yet charming and sophisticated. Its hidden and placid presence marked with the ability of watching out on guard, thus become the house’s metaphorical concept.

© Spaceshift Studio

The clients’ fondness of exposed concrete also strengthens their lifestyle of privacy, security, and strong protection. The asymmetrical ‘ H ’ shape floor plan creates two inner courts usable as outdoor living in morning and afternoon. These two courts separated by the corridor that links the main living space and guest room. More evidence of bunker design is seen in detail design at the slot opening of the master bedroom’s inner balcony that can be looked through the outside green, canal, and highway accordingly.

Cite: "Bunker House / VaSLab Architecture" 02 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=85665>

2 comments

Share your thoughts