We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kiri's House / Atelier Riri

  • Architects: Atelier Riri
  • Location: Bintaro, Jakarta 12330, Indonesia
  • Architects: Atelier Riri
  • Project Directors: Novriansyah Yakub
  • Landscape Designer: Tigor Charly Siahaan
  • Area: 98.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya

From the architect. In Indonesian, Kiri means left. An analogy to represent the shape of a house that give an impression as if it’s leaning to the left. Kiri’s House is an application of a design for a house that refers to the owner’s personal character: compact rooms to create practical living style. With an area of land 6x15 meters, this house was designed to be functional. Shape no longer became our first priority. Building mass, in fact, took the simplest form, four side geometry.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Rooms were programmed to suit the owner’s cultural life. It creates open space which was came from the result of rooms’ integration and reduction of needs that was considered less important to be placed on ground level. Equipped with moveable furniture (wheeled), the area on ground level then provides space for complex activity. Meanwhile, private area on the second story was equipped with built-in furniture.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Both levels is bound with a corridor that taken a shape like a sidecourt on the right side of the building. That way, the building looks like it has only 4.65 meter width and leaning to the left. On the side of the sidecourt, there’s an open space.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya
Cite:"Kiri's House / Atelier Riri" 29 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/85037/kiris-house-atelier-riri/>