Switch / Yuko Shibata Office

© Ryohei Hamda

Architects: Yuko Shibata Office
Location: ,
Photographs: Ryohei Hamda

© Ryohei Hamda

This is the interior design of a single home office.

This room was previously used as a residential space. It was the owner´s intent that the floor plant could be changed to completely separate the living and office sections. This request was rendered impossible, due to the original structure being of box frame type reinforce concrete construction, with almost all walls acting as supporting building frames.

dining/meeting room section

The addition of two bookshelves, each with a large door, allowed us to create a space with the ability to adapt from home to office or from office to home, while leaving the original floor plan intact.

© Ryohei Hamda

The first bookshelf was added to the meeting room. By moving the large door, the meeting space can be divided in two. The space on the side of the bookshelf becomes a library and meeting spaces.

The second addition was in the bedroom. The opening of the bookshelf creates a passage making it possible to approach the shelf from the office, without passing through the bedroom. When the door is opened, it creates a partition between the bedroom and study, and also has the effect of changing the space to a library.

Cite: "Switch / Yuko Shibata Office" 23 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=83661>

3 comments

    • Thumb up Thumb down 0

      so every time they want to move the wall the lights on the ceiling come off? nice concept but not tremendously practical….

  1. Thumb up Thumb down 0

    good morning;l’am very happy to see your siteweb architecture.thank you for your good concept and beautylal design.l’am architect love for japan architecture.l’want stading this spirituel constructions. thank you for yor hospitalitys.

Share your thoughts