We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Latvian National Museum of Art / NRJA

Overview © NRJA
Overview © NRJA

NRJA shared their competition entry for an extension of the Latvian National Museum of Art with us.  The project proposes a reconstruction plan incorporates new features that will not disturb the historical structure of the museum, but will considerably improve its structural and sustainability performance.  The museum sits at a dominant location in the center of Riga and NRJA’s extension seeks to link the existing historical building with a new park gallery. More about the extension after the break.

For the new park gallery, an organic connection between the entrances of the museum creates new public spaces in form of exhibition halls that are connected by a pedestrian gallery.  This series of galleries is integrated into the park’s landscape, respecting the existing park structure and pathways.

For the museum, the ground floor hall maintains the “representational lobby” with existing entrance from Kr.Valdemara Street.  Administration offices, shop, cloakrooms, and a restaurant are provided on this level.

Esplanade View © NRJA
Esplanade View © NRJA

The existing facade will be restored to its historical monochrome gray plaster. Project team: NRJA (f.l.tadao & Luksevics, ltd.): Arch. Uldis Luksevics Arch. Linda Leitane Arch. assistant Martins Rusins Arch. Ieva Lace In collaboration with Prof. Holgers Elers Existing museum building’s total area – 4,891 sq2 Extension total area – 5,154 sq2 Total area – 10,045 sq2

New Gallery Interior © NRJA
New Gallery Interior © NRJA
Cite:Karen Cilento. "Latvian National Museum of Art / NRJA" 11 Oct 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/81365/latvian-national-museum-of-art-nrja/>