We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

US Courthouse / Thomas Phifer and Partners

© Thomas Phifer.  Rendering by dbox.
© Thomas Phifer. Rendering by dbox.

We had the opportunity to interview Thomas Phifer yesterday in his amazing studio on Varick Street (we’ll be sharing the video with you soon!) and he was excited to tell us about the new annex for the US Courthouse the firm is currently working on.   Situated in Salt Lake City, Utah, the courthouse design not only provides a functional structure, but also draws upon Phifer’s attention to nature, specifically the site’s changing seasons and sun conditions.   The courthouse respects the monumental presence of the justice system but that monumentality is balanced by the structure’s acknowledgement of its surroundings.  ” It embodies both American idealism and practicality. It feels like it belongs to the people, and consequently inspires and reminds all that it stands for,” added Phifer. More images and more about the courthouse after the break.

The glass atrium that connects the original building to the new annex adds a new public space to the facility that is flooded with natural light and is full of activity and exchange.  The atrium provides the actual and spiritual center of the courthouse complex, physically connecting people for functional reasons as well as attracting the public.

Plan © Thomas Phifer
Plan © Thomas Phifer

“Thus it is balance. In this way, the design concepts locate a metaphor for the practice of justice. Democratic law, by and for the people, is the single most important source of equilibrium in our society. The design intent for the new courthouse complex seeks that equilibrium and celebrates it,” added Phifer.

As noted, renderings by dbox.

Cite:Karen Cilento. "US Courthouse / Thomas Phifer and Partners" 08 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/81250/us-courthouse-thomas-phifer/>