Shopping Pillow Terraces / OFIS arhitekti

Courtesy of

Ljubljana City Council has approved the project ‘Shopping Pillow Terraces’, by -based OFIS arhitekti. The project, a commercial and residential complex located on a main pedestrian street in Ljubljana City Center will begin its construction next year. More images and architect’s description after the break.

Courtesy of OFIS arhitekti

The complex is located in the heart of Ljubljana, between the park and main Ljubljana pedestrian commercial street.

The program is a mixture of boutique shops, caffe and residences. The street and the park will be connected with a public passage that perforates the building. Since the street and the park are in different levels the buidling has two ground fl oors that are connected with a passage. Lower 4 floors are shops connected with a mall. Top three floors are reserve for apartments and partly also inside existing historical atrium. The building is formed in terraces between low rise historical line in the park towards recent extension of the Post office on the border of the plot. Teraces offer beautiful views towards the old city and the castle. Lower large terrace plateau is formed as open air caffee, higher terraces are designed as apartments. Teraces have greef fence pillow; organic layered metal mesh with implanted greenery inside.

Courtesy of OFIS arhitekti

Like the fashion also the building is changing through the season: fall winter appearance is covered in silver and sometimes covered in snow. On the other hand spring summer appearance is green and sometimes in flowers.

Project will go on site in 2011.

Architects: OFIS arhitekti
Location: Ljubljana, Slovenia
Project Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Janja del Linz, Janez Martinčič, Katja Aljaz, Andrej Gregorič and Verena Smahel
Client: LE nepremicnine
Areas: 5,474 m2 (commercial), 3,222 m2 (apartments)

Cite: Jordana, Sebastian. "Shopping Pillow Terraces / OFIS arhitekti" 06 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=80794>
  • malaparte

    Very elegant and subtile

  • yuku

    Wasn’t it possible to connect the Chopova Street with the park, without needing to enter and exit the buliding (and take the stairs)?
    The idea is to continue the corridor from AGRFT towards park Zvezda, a connection wich could be opened in a later stage.

  • John

    haha – ‘greef pillows’. That seems a strangely appropriate statement given that they’re more likely to give grief to the building than green.

  • autore

    Very sexy building

  • beyondblogger

    Very good solution. I will be glad to see it in real instead on present site ruin

  • Alex

    Reminds me on their Villa under extension

  • vanila

    blajk. melting ice cake. don’t do it please!

  • rossana

    Like the change of seasons concept

  • eva cotton

    clever and aesthetic, bravo again

  • MBloom

    I like OFIS aesthetics in general