ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Germany
  5. Georg • Scheel • Wetzel Architekten
  6. 2015
  7. Documentation Center for the History of National Socialism / Georg • Scheel • Wetzel Architekten

Documentation Center for the History of National Socialism / Georg • Scheel • Wetzel Architekten

  • 05:00 - 7 February, 2017
Documentation Center for the History of National Socialism / Georg • Scheel • Wetzel Architekten
Documentation Center for the History of National Socialism / Georg • Scheel • Wetzel Architekten, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller +10

© Stefan Müller
© Stefan Müller

From the architect. New construction of the Documentation Center for the History of National Socialism at Königsplatz in Munich. Permanent exhibition, temporary exhibition, seminar rooms, conference room, library, administration

© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The Munich Documentation Centre for the History of National Socialism on the site of the so-called “Brown House” serves as a marker for the former headquarters of the National Socialist German Workers’ Party (NSDAP). However, by means of its autonomy the abstract, non-directional cube which is loosely positioned within the surroundings appears simultaneously detached from its proximate topography.

Plans
Plans

A square-cut terrace which can be accessed by the public interlocks the building within the vicinity. Cross-storey window openings which are being cut into the cube’s façade are given rhythm by vertical concrete members thus maintaining the building’s clear geometry. These windows allow for views of the surrounding topography while simultaneously representing the inner structure where various atriums, each combining two storeys, generate constantly changing spatial situations.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Product Description.

The structure has been designed as an exact cube with a building mass of 22.50 m x 22.50 m x 22.50 m.

Large facade openings cut into the cube are patterned by vertical concrete louvers which give the structure a three-dimensional layout without compromising on its clear geometry. The windows, which extend around the corners of the building, allow focused views on the surrounding topography. The interior and exterior of the building are characterized by the predominant material: white concrete, a ready-mixed concrete produced from white pigment and white sand, in which the building has been entirely designed from the supporting cores and facades all the way to the floor and ceiling slabs. Also the square terrace is built from the same material. The structure, which has been left in the “raw” state, determines the exterior look while at the same time becoming the passe-partout for the intended interior uses, and in particular for the exhibition architecture.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Documentation Center for the History of National Socialism / Georg • Scheel • Wetzel Architekten" 07 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/804769/documentation-center-for-the-history-of-national-socialism-georg-star-scheel-star-wetzel-architekten/>
Read comments

3 Comments

Chris · February 08, 2017

Albert Speer approves.

HeywoodFloyd · February 07, 2017

That exterior is a little bit nuts, slightly jail-like, but somehow it works. Nice concrete work.

Eric · February 07, 2017

This is beautiful!!! The concrete looks to be gloriously detailed and finished. I'm torn between the fantastic minimalism of the primary materials and the desire for some color to play against them.

I'm curious about the reason for the narrow space above and on the south side of the Auditorium. It seems to go nowhere and to be closed off from the Auditorium.

···

Comments are closed

Read comments