ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Canada
  5. Atelier Pierre Thibault
  6. 2016
  7. Le Banc de Neige / Atelier Pierre Thibault

Le Banc de Neige / Atelier Pierre Thibault

  • 09:00 - 2 February, 2017
Le Banc de Neige / Atelier Pierre Thibault
Le Banc de Neige / Atelier Pierre Thibault, © Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

© Maxime Brouillet            © Maxime Brouillet            © Maxime Brouillet            © Maxime Brouillet            +14

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

From the architect. For a summer, Le Banc de neige recreates the magical snowbanks left over from Quebec’s winter storms. At once a platform and a public bench, the ephemeral installation modifies the user’s relation to the public space by allowing a multitude of appropriations. As it drapes around the tree trunks and street lamps of the Place de Bordeaux with a luminous white, it magnifies these elements of the everyday while providing seating platforms for the pétanque court. These multiple bases are generated by a series of topographical contours alluding to architectural representation. Passers-by are invited to settle in and take break by contemplating the urban landscape of St-Paul Street, while the most adventurous will climb the snowbank to hide in the dense foliage of trees, sheltered from the street.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
Axonometric
Axonometric
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The project was built commissioned by Quebec City street art festival Passages Insolites. It was one a dozen art installations in the heart of the historic center. Moreover, it was conceived to be a public infrastructure to display the potential of inviting urban design. Le Banc de neige is made from thin painted plywood curved to obtain the wavering extrusions. It was built to last for the summer of 2016.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Le Banc de Neige / Atelier Pierre Thibault" 02 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/804476/le-banc-de-neige-atelier-pierre-thibault/>
Read comments
© Maxime Brouillet

加拿大魁北克市Le Banc de Neige广场重建 / Atelier Pierre Thibault