ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. South Korea
  5. Daniel Valle
  6. 2016
  7. DSSI Elementary School Renovation / Daniel Valle

DSSI Elementary School Renovation / Daniel Valle

  • 19:00 - 24 January, 2017
DSSI Elementary School Renovation / Daniel Valle
DSSI Elementary School Renovation / Daniel Valle, © Namsun Lee
© Namsun Lee

© Namsun Lee © Namsun Lee © Namsun Lee © Namsun Lee +20

From the architect. The project focuses on three main strategies to address the school’s requirements:

1. Maximize space. The space was not properly used since the corridor that connects the main door with the other floors was only used sporadically.

Diagram
Diagram

2. Equal size. The two classrooms were very different in form and size due to the plan’s layout. The target was to propose a new configuration that gives equal spaces for both.

© Namsun Lee
© Namsun Lee

3. Sharing activities. The new school's philosophy has to do with sharing spaces to study and providing diverse number of possibilities to educators to perform new pedagogical practices. The two rooms in the existing condition were duplicating spaces for playing, studying, meeting, sharing, etc.

Sketch
Sketch

Sharing spaces and common areas to study can be problematic when other activities or people passing by overlap. Therefore, the design proposed a system that allows both: the possibility to share a common area that at the same time can give certain privacy from others.

© Namsun Lee
© Namsun Lee

The most significant feature of the new proposal is that the two classrooms are separated by an “exterior” space which is the sharing area. This space is not related to the core of the classroom but, at some times, it becomes part of it.
A system of rotational walls will allow this reconfiguration of the space from a smaller concentration-like classroom to a bigger playful-like classroom.
The classroom’s walls will be storage as well. This will free the main space in the classrooms from obstacles. 

The wall is opaque until 1,7m height and glass on the upper part so that we can perceive that we are in a larger space while bringing more natural light to the core of the room.

© Namsun Lee
© Namsun Lee
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "DSSI Elementary School Renovation / Daniel Valle" 24 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/804022/dssi-elementary-school-renovation-daniel-valle/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments