ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Belgium
  5. Urbain Architectencollectief
  6. 2015
  7. Ruth / Urbain Architectencollectief

Ruth / Urbain Architectencollectief

  • 05:00 - 16 December, 2016
Ruth / Urbain Architectencollectief
Ruth / Urbain Architectencollectief, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin +28

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

From the architect. Because of its position on the corner of the Sint-Jakobstraat and the Ezelstraat in the centre of Bruges, this historical building with a former wedding shop and related sewing workshop, did not have any significant garden or outdoor space, and therefore suffered from a lack of daylight.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The owner wanted to combine a new duplex shop at street level, a duplex flat and three student rooms with a communal kitchen.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The plot was stoned, giving place to a much larger and pleasant courtyard. A new glazed staircase was introduced to organise the circulation towards the different components of the program. The staircase was made up of prefabricated white concrete slabs, inserted in a white steel structure and finished with a glazed curtain wall.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The execution was well prepared because of the complexity of the site and the busy but small road. The steel structure was developped as a series of stacked prefabricated steel cages, which could be easily transported, lifted and assembled on site.

Section
Section

The design aims for a high degree of durability, which is a chalenge in the historical UNESCO centre of Bruges. To preserve the original facade the insulation was placed on the inside, combined with the use of additional windows in line with the insulation. 

A few simple operations provide an attractive shopping space.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Starting from the structural logics, a double heigt space is introduced in the shopat the front, providing attractive relations between the different shopping surfaces.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ruth / Urbain Architectencollectief" 16 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/801467/ruth-urbain-architectencollectief/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Filip Dujardin

布鲁日Ruth 商住楼 / Urbain Architectencollectief