ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. China
  5. West-line studio
  6. 2008
  7. Bamboo Gateway / West-line studio

Bamboo Gateway / West-line studio

  • 22:00 - 19 October, 2016
Bamboo Gateway / West-line studio
Bamboo Gateway / West-line studio, © Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei

© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei © Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei © Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei © Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei +15

© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei

From the architect. The Zhuhai National Park is located in the region of Chishui, in Guizhou province, in South-West China. The 10,000 hectares park is characterized by the unique presence of the so-called Bamboo Sea .

© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei

The park gateway has been designed by West-line studio architects as a dense assembly of vertical lines. The gate is hidden in the Bamboo Sea and interacts with the particular weather conditions of the area (sun, thick fog, rain, wind and snow) which make the architecture unstable and flexible. The gate  aims to 'activate' the bamboo being at the same time hidden into the forest but also creating an iconic entrance for the park.

The support system is made of concrete with bamboo (10cm diameter - 11m length) hung on the roof. Even with the presence of the glass roof, which protects the bamboo from rain, architects had to deal with problems of  high humidity and fluctuations in temperature, which characterize the area of Chishui. Because of the presence of oil inside, a mixture of water and sugar, the bamboo has been steam-treated to take out the oil and avoid decay. Since the local equipment only allows the bamboo to be steamed to a maximum length of 6m, it must be divided in two parts, 5.5m each.

© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei

A water pond, built under the gate, helps create fog due to the differing temperatures, especially in the early morning and sunset or during winter and rainy days. When sun and fog happen at the same time the gate looks completely embedded into the Bamboo Sea. The architecture is based on a full understanding of the character of the Bamboo Sea and aims to play with weather elements.

© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bamboo Gateway / West-line studio" 19 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/797620/bamboo-gateway-west-line-studio/>
Read comments
Read comments
© Jingsong Xie, Martina Muratori, Haobo Wei

竹海国家森林公园入口 / 西线工作室