ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. Pitsou Kedem Architects
  6. 2016
  7. F House / Pitsou Kedem Architects

F House / Pitsou Kedem Architects

  • 03:00 - 18 October, 2016
F House / Pitsou Kedem Architects
F House / Pitsou Kedem Architects, © Amit Geron
© Amit Geron

© Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron + 54

  • Architects

  • Location

    Savyon, Israel
  • Architect in Charge

    Hila Sela 
  • Design Team

    Pitsou Kedem, Hila Sela
  • Area

    700.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Lighting Design

    Orly Avron Alkabes 
  • Project Manager

    Assaf Lupo Ltd
  • Styling for photography

    Eti Buskila
  • Total Site Area

    2000 sqm 
  • More Specs Less Specs
© Amit Geron
© Amit Geron

From the architect. Since the dawn of history, ‘public’ architecture – the architecture constructed by institutions of church and state, served as a tool in shaping the consciousness of the masses. Its massive dimensions, layout of spaces, and choice of materials, were all done with the objective of creating in the viewer and visitor a sense of moving between dimensions – from the day-to-day, the simple and the often inferior – to a place that is sublime, inspiring and of awesome majesty – homes to those among the people raised to privilege– the representatives of God on earth.

© Amit Geron
© Amit Geron
Plan
Plan
© Amit Geron
© Amit Geron

The Pharaohs in Ancient Egypt, influenced by the Nile which flows in linear manner, designed their temples as a voluminous physical experience. En route, temple visitors move over long stretches that become more convoluted and ever deeper, passing through spaces where each exposes a clue to the next, and where each transition appears to take you closer to the exalted and the shocking, which only the favored will get to see.

© Amit Geron
© Amit Geron

Western modern architecture sought to break free of its propaganda-based foundations and serve as a reflection of the values of a society, its culture, and its technological capabilities. It is intended to serve the public and the objectives of a nation’s government – no longer in the form of holy places, but as functional public buildings that are welcoming and democratic in nature. Accordingly, the importance of changing the mind-set of the visitor has been almost entirely absent from the design discourse in recent centuries.

© Amit Geron
© Amit Geron

When it comes to ‘grassroots architecture’ – namely, the architecture used in planning private residences – the experience of a change in consciousness upon entering a house is hardly ever thought of nowadays in the design process, having lost its importance quite some time ago. The living spaces and the living room are thus made as one piece, separated from the street by nothing more than a door, both physically and metaphorically.

© Amit Geron
© Amit Geron

The house under discussion here is about this experience. It is this dynamic that is generated in its design, explaining it to the visitor simply by placing him or her at its center from the first moment they stand in front of the facade facing the street — an opaque monolithic slab, covered in dark stone. The impermeability of the wall is softened by an avenue of young trees directing the visitor along the length of the paved footpath, directly into an inner courtyard surrounded by a semi-opaque stretch of wood, the first in a series of internal courtyards that form a key principle in the design of the house.

© Amit Geron
© Amit Geron

Walking along the path, as indeed the entry into the enclosed grounds, is part of the process of separating from the outside world and contemplating the present moment more deeply. Full attention can now be given to the structure, captured in its spaces like a prisoner – as we stand in front of a large, transparent curtain wall on which we can observe what is going on in the house in absolute transparency, something reserved for visitors invited because they appreciate such loveliness.

© Amit Geron
© Amit Geron

Although the facade facing the street is designed as an opaque mass and seems to hold an enigmatic secret, as soon as one crosses the line of the wooden ‘arbours’, the spaces of the house are suddenly visible in all their simplicity. The process of stepping into opaqueness and then catching sight of the private interior as it emerges from the sealed, the hidden, and the monolithic, into an open and light-filled space, would almost seem to confirm that you have entered the place now exposed – the private parts of the house. Here the geometry is simple and minimalist, and is clean and transparent in its form and materials, almost as if it were someone that had turned all his cards face up on the table.

© Amit Geron
© Amit Geron

The other internal courtyards, as well as the glass balustrade that encloses the swimming pool, separating it from the other outside spaces, seemingly bring together all the visitor’s experiences into a focused and penetrating experience, one that clearly spells out the boundaries of what is permitted and possible, and defines the house as a private and intimate experience.

Cite: "F House / Pitsou Kedem Architects" 18 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/797464/f-house-pitsou-kedem-architects/>
Read comments
Read comments