ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Churches
  4. Sweden
  5. Strindberg Arkitekter
  6. 2013
  7. Crematorium in Kalmar / Strindberg Arkitekter

Crematorium in Kalmar / Strindberg Arkitekter

  • 11:00 - 13 October, 2016
Crematorium in Kalmar / Strindberg Arkitekter
Crematorium in Kalmar / Strindberg Arkitekter, © Joachim Grusell
© Joachim Grusell

© Joachim Grusell © Joachim Grusell © Joachim Grusell © Joachim Grusell +18

  • Client

    Tommy Eriksson, Church of Sweden, Kalmar Parish Union
  • Landscape architect

    Gröna Rummet
  • Construction engineering

    WSP
  • HVAC

    WSP
  • Electricity

    WSP
  • New construction

    320 sqm
  • Reconstruction

    800 sqm
  • More SpecsLess Specs
© Joachim Grusell
© Joachim Grusell

From the architect. Surrounded by large pine trees the church and crematorium of the Northern Cemetery in Kalmar lies beautifully. It was originally designed by the architect Rudolf Holmgren at Birch-Holmgren Arkitekter and completed in 1963. The crematorium had a small renovation done in the 90’s, replacing older technical systems with modern technology, but it was still in great need of an overall renovation. Increased demands of the program also required an extension of the building.

Site Plan
Site Plan

A thoughtful process with the main focus on creating a dignified farewell has led to a development of a slightly new facility. It’s placement and material follows the order Rudolf Holmgren chose fifty years ago: pitch-faced limestone, plaster and lacquered oak façade, allowing it to attach with a humble approach.

© Joachim Grusell
© Joachim Grusell

An additional story of technical facilities has been added below the existing building. In order to fit all the required technology, large and poorly used spaces in the basement were made available, some through excavation. With this solution, the noise generated by the technical systems does not interfere with the light sound from the pine trees outside.

© Joachim Grusell
© Joachim Grusell

The interior floor is just as the original buildings’ made of polished limestone in different tones. For warmer character of the ceremony-room, the planed limestone was chosen, with the beautiful and timeless tool-chiseled ”carpet” aligned in the center.

© Joachim Grusell
© Joachim Grusell

The crematory now offers a completely different working environment. A transformation from typical industrial approach towards a intimate and dignified last farewell, providing an opportunity for the families to attend the cremation of the deceased, if chosen. To the east the untouched view that provides the unique character of the ceremony-room was found. While seated, the low horizontal window cuts the view and creates a strong relation to the softly shaped lawn with the pine trunks shimmering in the light.

Floor Plan
Floor Plan

The crematorium was awarded the 2014 Swedish Stone Industry Association's prize ”Stenpriset” and the 2014 Swedish Association of Architects Blekinge- Kalmar's local architecture prize.

© Joachim Grusell
© Joachim Grusell
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Crematorium in Kalmar / Strindberg Arkitekter" 13 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/797152/crematorium-in-kalmar-strindberg-arkitekter/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Joachim Grusell

Kalmar告别仪式馆 / Strindberg Arkitekter