ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Municipal Building
  4. France
  5. Atelier du Pont
  6. 2016
  7. Community of Municipalities' Offices / Atelier du Pont

Community of Municipalities' Offices / Atelier du Pont

  • 05:00 - 5 October, 2016
Community of Municipalities' Offices / Atelier du Pont
Community of Municipalities' Offices / Atelier du Pont, © Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura +28

  • Associate Architect

    Michel Joyau
  • Structure Engineering

    Arest
  • Fluids Engineering

    Area
  • Construction Economics

    ECB
  • Acoustics

    Serdb
  • Landscape Designer

    Paula Paysage
  • Sustainable Engineering

    Plan02
  • Client

    Communauté de Communes du Pays des Herbiers
  • More SpecsLess Specs
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

From the architect. History and context

The Community of Municipalities of the Pays des Herbiers was created in 1995. It enables eight municipalities in the region of Vendée to share resources and competencies in the fields of economic development, town planning, environment, and standard of living. Like the rest of the Vendée, the Pays des Herbiers is a rural area with a strong sense of identity. It is also economically very robust and home to numerous companies active at the national level. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

The new Hôtel des Communes (Community of Municipalities offices) was built as an extension of the Herbiers City Hall, a mid-19th century mension situated in a public park. The contemporary architecture of the new building provides its citizens with a custom, high-performing tool that reconciles landscape, architectural heritage, and modernity. It is an expression of the region’s territorial influence and of the high level local cooperation. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Landscape Sculpture

A Building that approaches Land Art

The Hôtel des Communes represents a sculptural kind of architecture that approaches Land Art. It is a smart and spectacular building that capitalizes on the strengths of its site – the public park, the trees, and the current city hall – to insert itself gently into the landscape. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Supple and athletic, it coils around the existing trees, surrounding them to preserve them. It pushes up into the sky and outward into the park, finding its place without upsetting the harmoniousness of the place. It slaloms lightly and gracefully, and its skin uses the path of the sun to its best advantage. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Section
Section
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Despite its size, it only reveals part of its whole. The visible sides, which are proportionate to the surrounding buildings, blend into the urban landscape, while its curves and texture make the building a singular event in the town. As an installation, it hides from view under the reflection of the surrounding landscape on its skin, as if it were a chameleon. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Working among the trees

The intelligence of the building’s form resides in the way it increases the size of the façade and thus the workspaces while reducing the technical areas to their necessary minimum. Offices in the Hôtel des Communes are grouped into compact, effective clusters to create greater work synergies. The ground floor hosts the offices that provide public services (civil registrar, marriage hall, etc.). The spaces on the upper floors were designed to be effective and flexible, on the basis of the principle of modular offices. The curving and counter-curving circulations connect one space to another. They allow people to walk through the building or enter the existing town hall fluidly, with a sense of continuity, all the while remaining immersed in the surrounding park’s greenery.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community of Municipalities' Offices / Atelier du Pont" 05 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/796548/community-of-municipalities-offices-atelier-du-pont/>
Read comments