DLRG Lifeboat Station / Kunze Seeholzer

© Jann Averwerser

Architects: Kunze Seeholzer
Location: Lake Fasaneriesee,
Project Management: Landeshauptstadt München
Client: Landeshauptstadt München
Structural Engineering: CWK – Ingenieurbüro für Bauwesen
Landscape: Fischer Heumann Landschaftsarchitekten
Project Area: 196 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Jann Averwerser

ground floor plan
second floor plan

In order to provide a good view over the lake and to respond to existing planning rights, the building is located on the southern shore.

© Jann Averwerser

The building consists of two functional areas: the care station with medical facilities, staff room, dressing room and guard station, as well as the garage for the emergency vehicles and vessels.

© Jann Averwerser

The outlook for the DLRG guard on duty is located on the upper floor where a generously wide bay window allows to overlook the lake in its entirety and co-ordinate the emergency services quickly.

section 01

The lifeboat station is constructed in timber frame construction method. It is orientated to face the lake exclusively. The glass façade at ground floor, behind which the medical room and staff room are located, can be closed by wooden foldable sliding doors. These act as an additional security barrier against burglars and vandalism. It also provides visual protection and an intimate atmosphere for the people in care. It also acts as a beacon and sign whether or not the station is manned.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "DLRG Lifeboat Station / Kunze Seeholzer" 25 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=79072>

3 comments

Share your thoughts